Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Fast food? Past na zločince

Zločinci, kteří holdují rychlému občerstvení, by se měli mít na pozoru! Za to, že si sami nevaří, mohou zaplatit nejen obezitou, ale i léty za mřížemi.

Vědci vyvíjející nové forenzní techniky potvrdili listu Metro, že lidé, kteří jedí jídlo s vysokým obsahem soli (například smažené pochoutky u stánků), mají "lepkavé prsty", které zanechávají jasnější otisky a spíše se na místě činu uchovají. Jak dodává vedoucí výzkumu na britské University of Leicester doktor John Bond, mohlo by to vést k nepřímé závislosti mezi obezitou a šancí, že to jako zločinec dotáhnete do vězení.

Zrádná sůl
Doktor Bond vyvinul novou techniku hledání otisků prstů na kovu.

"Za předpokladu, že kvůli prodloužení trvanlivosti mívají předem připravená jídla vyšší obsah soli, usuzujeme, že tělo se této soli musí nějak zbavovat. Část soli se pak z těla dostává potem, a to i na bříškách prstů. Upocený otisk, který necháte na povrchu předmětu, bude, pokud jíte hodně rychlého občerstvení, obsahovat hodně soli. A čím více obsahuje soli, tím více koroduje kovový povrch. Předchozí výzkum ukázal na souvislost mezi předpřipravenými jídly a obezitou a my zase víme, že lidé, kteří jedí předem připravená jídla, nechávají zřetelnější otisky," říká Bond.

Lidský pot důkazem proti teroristům
Vědec, který jako expert spolupracuje s policií v Northhamptonshire, zkoumal, jak otisky prstů korodují kov. Soustředil se na vývoj procesů, které by umožnily sejmout otisk z vypálené nábojnice menšího kalibru. Většina uživatelů střelných zbraní se při nabíjení totiž nábojnice dotkne.

"Množství potu i jeho složení se u různých lidí liší. Nás zajímá množství soli, ale možná se budeme moci zabývat i dalšími složkami, které nám řeknou více o tom, jaký typ člověka otisk zanechal. Dalo by nám to informace o životním stylu, což sice není zdaleka tak přesné jako otisky prstů, ale pokud policie jiná vodítka nemá, může se to hodit. Zvláště užitečný by tento typ informací byl u teroristických útoků, kde často dochází ke zničení forenzních důkazů. Takže stopa po potu, která zůstane na kovovém kousku bomby, a ten je často možné na místě činu objevit, by nám mohla napovědět něco o tom, kdo asi útok spáchal," dodává britský expert.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 46