Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Pijete, abyste shodili? Ztrácíte čas!

Pití vody při hubnutí či držení linie kdovíjak nepomáhá, tvrdí v novém výzkumu vědci. Lidé, co drží dietu a domnívají se, že jim každodenní vyprázdnění osmi sklenic pomáhá, ztrácejí čas.

Důležitější je vodnaté jídlo
Mnohem lépe by udělali, kdyby se vrhli na jídlo, které v sobě obsahuje hodně vody. Například ovoce, zeleninu, rýži a polévky.

Studie zkoumala celkem tisíc mladých dobrovolnic. Šlo o poměr váhy a objemu pasu v porovnání s vypitou vodou a zkonzumovaným jídlem.

Výzkum neprokázal žádný vztah mezi tělesnou váhou a počtem vypitých tekutin, mezi nimiž byla voda, čaj, káva, limonády a džusy.

Našlo se však spojení mezi jídlem s velkým obsahem vody a objemem pasu. Ženy, které konzumovaly nejvíce ovoce a zeleniny ze všech, měly pas o něco útlejší než ostatní. Při měření se také ukázalo, že mají o poznání lepší Body Mass Index, tedy vyrovnanější váhu na svou výšku.

Vědcům není úplně jasné, proč nepomáhá samotná voda, ale jídlo, které ji obsahuje ano. Domnívají se, že to je způsobeno vysokým obsahem vlákniny, který ovoce, zelenina a také rýže mají. Lidé se tak cítí dříve plní a nemají chuť na další jídlo.

Voda není zázračná
To odpovídá jiným studiím, které rovněž došly k závěru, že lidé jedí méně po konzumaci vodou naplněných potravin, než když pijí pouze samotnou vodu.

„Tato studie dokazuje, že voda konzumovaná v jídle jako jeho základní součást, dokáže lidi přimět k tomu, aby si mysleli, že jsou sytí, a tak pomůže při prevenci obezity. Ovšem pití samotné vody nemá žádný efekt,“ říká zpráva výzkumníků.

Nejde o první výzkum, který zpochybňuje starou známou pravdu, že osm sklenic vody denně pomáhá člověku zůstávat zdravým. Již dříve se prokázalo, že efekt vody na zdravou kůži či vyplavování toxinů z těla je minimální.

Také látky zabraňující dehydrataci, čerpá tělo především z jiných tekutin než vody. Například právě z ovoce, kávy nebo čaje.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 138