Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Operace / foto: shutterstock

Co všechno se najde v lidském těle

Kusy nožů, jehly, chirurgické roušky, antikoncepční tělíska i mrtvé osmiměsíční děti, to všechno doktoři po celém světě nacházejí ve svých pacientech. Mnozí lidé přitom tyto věci v těle nosili třeba i desítky let.

Čtyři týdny s čepelí nože v rameni

Nedávno jistému Josefovi Kaletovi našli v rameni šesticentimetrový úlomek z čepele nože, který mu tam bodl už před několika týdny jeho kamarád. Při prohlídce a následných kontrolách si v nemocnici nikdo nevšiml, že část nože zůstala pod kůží.

 

Jenže rána neustále hnisala a bolela, není se co divit, takže nakonec muže poslali na rentgen a posléze okamžitě i na operaci, při které mu zbytek nože chirurgové vyoperovali z těla. Třinecká nemocnice nebude hnána před soud, ale nějaké odškodné asi zaplatí. Takových kuriózních případů se zapomenutými věcmi v lidském těle je po celém světě celá řada.

 

Jedna paní neuvěřitelných 16 let netušila, jaká je příčina jejích neustálých zdravotních problémů. Když totiž byla ještě za totality na operaci, při které jí lékaři měli vyjmout antikoncepční tělísko, lékaři jí ho tam asi zapomněli. Do zprávy ale napsali, že tělísko je pryč. Našli ho až po zmiňovaných šestnácti letech…

 
Léta se zapomenutým dítětem

Antikoncepční tělísko člověk ještě s přimhouřenýma očima pochopí, ale že jedna stará Vietnamka nosila v těle skoro půl století mrtvé osmiměsíční dítě, to už je nad lidské chápání.

 

Došlo k tomu tak, že když byla kdysi dávno těhotná, nevšimla si toho. Tedy nějakých divných pohybů v břiše ano, ale nepřikládala jim význam. Dítě v ní pak umřelo a zůstalo tam. Těhotenství bylo mimoděložní, takže žena měla dál měsíčky a dokonce pak i odnosila a porodila tři zdravé děti.

 

Před třemi lety si zašla do nemocnice s bolestmi břicha a bůhví, kdo byl víc překvapen tím, co v ní našli, jestli doktoři nebo ona sama. Zvápenatělý plod z ní vyoperovávali celé 3 hodiny. Záhadou zůstává, jak je možné, že si během ženiných tří těhotenství doktoři ničeho nevšimli.

 

Dítě prý mohla žena v břiše možná nosit celý život, protože existuje domněnka, že to bylo ženino dvojče, které do ní prorostlo a zůstalo tam.

 

Sedm let s hřebíkem v hlavě

Sedm let nosil v hlavě 6 cm dlouhý hřebík a nevěděl o tom. Je to zázrak, že mladý Slovák z toho vyšel bez vážnějších poškození. Jak se mu hřebík do hlavy dostal? Omylem mu ho tam nastřelil kamarád speciální pistolí, nikdo si toho ale nevšiml, až po sedmi letech muž začal dostávat epileptické záchvaty a šel k doktorovi.

 

Za všechno mohl zapomenutý hřebík, doktoři mu ho vyndali a byl klid.

 

Při běžné operaci zapomněli doktoři v těle Němce Norberta Pohla chirurgickou svorku, hned se k tomu nepřiznali a zkusili ji 5krát hledat při pěti fingovaných operacích, pak teprve kápli božskou. Během dalších dvou operací sice svorku našli, ale vnitřnosti už chlapíkovi pořádně dohromady nedokázal dát nikdo, tak mu je od té doby drží tzv. kýlní pás, aby mu nevytekly.

 
Roušky v tělech běžně?

Pro podobné případy nemusíme chodit daleko. Roušky se nejspíš v pacientech zapomínají běžně, takže i u nás už se to stalo mnohokrát, někdo má štěstí a brzo se na to přijde a on bez následků odejde ze špitálu. Jiní takové štěstí v neštěstí nemají.

 

Třeba jedna žena v sobě půl roku nosila roušku i s kovovými kroužky, chodila si sice do nemocnice, kde jí operovali, stěžovat na bolesti, ale tam jí nepomohli. Jela tedy jinam a tam z ní roušku vyndali. Chybující nemocnice dostala pokutu a poškozená žena od nich žádá odškodnění.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 175