Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Obrácená duha nad Británií

Duhu zná každý. Je to úkaz, který je lidmi vnímám velmi pozitivně a často na jejich tvářích vyvolá úsměv. Ale tahle duha se na ně smála sama od sebe. Byla totiž převrácená.

Jedinečný úkaz
Byl to oslnivý pohled, kterému odborníci říkají „cirkumzenitální oblouk“. Většinou ho spatří akorát eskymáci v polárních oblastech. Ovšem netradiční počasí se v Cambridge postaralo o jeden z mála takových úkazů v mírném podnebním pásu.

„Nikdy jsem předtím něco takového neviděla,“ říká astronomka Jacqueline Mitton, která duhu fotila poblíž svého domu. „Byla to úžasná kombinace mnoha faktorů, které se zkombinovaly ve správný čas.“

magazin.cz

V zásadě ani nejde o duhu. Aby se něco podobného urodilo, nesmí pršet a mraků musí být naprosté minimum.

Odlišné podmínky

Takovýto úkaz se objeví pouze tehdy, když sluneční paprsky září pod specifickým úhlem a prostupují tenkým závojem mráčků ve výšce 6000-7000 metrů. Světlo tady prostupuje ledovými krystalky, které se postarají o takovou optickou hříčku.

Normální duha přitom vzniká tak, že sluneční paprsky prostoupí dešťovými kapičkami a vystoupí druhou stranou.

„Je třeba mít naprosto ideální podmínky. Potřebujete správné složení ledových krystalků a čisté nebe,“ říká Jacqueline Mitton.

Rovněž barvy jsou v této duze poněkud přeházené. Fialová je na vrchu a červená naspodu. Cirkumzenitální oblouk je také mnohem jasnější a koncentrovanější než obyčejná duha.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 394