Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dílo Billa Dana / foto: Shutterstock

Šílené kameny - stojí, i když by neměly

Kdyby vám šlo o život a měli byste šanci zachránit se nějakou hrou, určitě bychom vám nedoporučili, abyste vyzývali Billa Dana na cokoliv, kde je třeba vyvažovat – třeba stavění domečku z karet.

Je to levota?
To by totiž Bill Dan dokázal malíčkem na levé noze. On umí totiž mnohem větší věci, pokud se týká vyvažování. Je to hotový umělec. Tvrdí, že jeho dílo je pravé, i když se stále ozývají hlasy, které tvrdí, že jde o nějakou levou.

magazin.cz

Publikum ho objevilo již v roce 1994, když v zálivu v San Franciscu dokázal postavil neskutečné obrazce. Nasázel na sebe těžké kameny, které na sobě držely jako přibité, i když se měly dávno rozkutálet kolem.

magazin.cz

Jeho práce má obrovské množství fanoušků. Danovy počiny na Youtube se těší zájmu statisíců diváků a sám umělec je oslovován světovými galeriemi, aby pro ně něco vytvořil.

Popírá gravitaci
Ve skutečnosti je jeho dílo tak ohromující (jak jinak nazvat popírání základních fyzikálních zákonů?), že se těžko věří Danovým slovům, která odmítají použití lepidla či nějakého sofistikovanějšího řešení.

magazin.cz

„Dostávám takovou hromadu negativních emailů od zvědavých skeptiků, kteří stále dokola tvrdí, že jsou má díla upravená počítačově, až jsem si řekl, že na ně nebudu odpovídat,“ říká Bill Dan. „Už žádné otázky o lepidlu, prosím,“ odmítá Bill spekulace o své práci. A je přitom docela důvěryhodný.

magazin.cz

Padesátiletý umělec rovněž tvrdí, že kromě kamenů umí vyvážit také boty, skleněné předměty či plechovky. Ostatně, podívejte se sami.

magazin.cz

Možné to je
Na otázku, jak to dělá, Dan odpovídá: „Nepředstavuji si svá díla jako celek předem, prostě je formuji při práci. Není tak těžké postavit na sebe tři kameny.“

„Nebojte se začít s většími styčnými plochami. Budete je neustále zmenšovat s tím, jak propracujete své schopnosti.“

magazin.cz

Andrew Burton, jeden z nejrespektovanějších britských sochařů říká, že Danova tvorba možná je. Kdyby byla falešná, rychle by se na to prý přišlo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 463