Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lidský mozek / foto: Shutterstock

Myslící čepice, která z vás udělá génia

Existuje teorie, podle které je každý člověk ve své podstatě géniem. Jiskra génia je totiž prý ukryta v mozku každého z nás. Vědci prý vědí, jak ji zažehnout.

Vynikající výsledky
Jako každá teorie, také tato působí dost abstraktně. Vědci však už pracují na tom, aby ji potvrdili. Chtějí realizovat úžasný potenciál lidských mozků.

Stát by se tak mělo prostřednictvím jakési „myslící čepice“. Ta vysílá malé magnetické výboje, jež mění způsob fungování mozku. V testech jsou prý patrné vynikající výsledky.

Stačilo několik minut, kdy měl testovaný subjekt helmu nasazenou, a rázem zaznamenal velký pokrok v uměleckých schopnostech či v porozumění složitému textu.

Jako Rain Man
Pokud se vývoj skutečně povede dotáhnout do konce a vše perfekcionalizovat, mohla by přilba sloužit jako kýžené nastartování kreativity, když je inspirace zrovna na nule.

Australští vědci jsou inspirováni autisty (jako byl Dustin Hoffman ve skvělém filmu Rain Man). Jejich schopnosti a talent jsou v určitých oblastech neuvěřitelné, přestože jinde vykazují jasné mentální nedostatky.

Někteří z nich mají snad integrovanou kalkulačku a spočítají sebenáročnější příklad, případně ohromují vnitřním kalendářem, když dokáží určit den na jakékoliv datum.

Jiní jsou fantastickými umělci a dokáží se například naučit složitou skladbu po jediném poslechnutí.

Všichni jsou si rovni
Čepice je založena na lehkých magnetických výbojích, které přivádějí do popředí levou stranu mozku na úkor té pravé. To se v případě kreativity obzvlášť hodí.

Několikaminutové nasazení čepice je schopno formovat zhruba hodinový efekt, kdy je dotyčný člověk obdařen nepopiratelně zbystřenými schopnostmi.

Vědci tvrdí, že přístroj jakoby upozadí myšlenky týkající se celku a dá průchod detailním zábleskům, které by si člověk jinak nevybavil.

„Věřím, že každý z nás má v nevědomí ukrytou schopnost dělat úžasné umění, mít skvělou paměť a zvládat náročné matematické úlohy,“ říká profesor Allan Snyder.

Otázkou zůstává, zda by svět s přemírou géniů brzy nezanikl. Možná je lepší, když má každý svou roli a nakonec – kdo říká, že být géniem je něco skvělého?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 237