Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Věřící jsou prý lepší než ateisté

Víra v Boha dělá lidi lepšími, říká nová studie provedená na toto téma.

Jde přitom o závěr dlouhého výzkumu, který se táhl po tři desetiletí. Nyní vědci konečně zanalyzovali data a konstatovali, že věřící lidé jsou více nápomocní, upřímní a štědří než nevěřící.

Věřící nepodvádí
Někdy to ale není způsobeno jen tím, že je Bůh osvítil a udělal z nich lepší lidi. Někteří věřící chtějí prostě ve vlastní komunitě vypadat dobře a vydobít si respekt od souvěrců či přátel.

Doktor Ara Norenzayan tvrdí, že úvahy o tom, zda víra dělá lidi lepšími, se v poslední době zvrhly do klišé a názorově vyhraněných hádek. Proto si vědecký tým vzal do ruky tvrdá data.

Vztah mezi vírou a sociálně kvalitním chováním skutečně existuje. Zjistilo se například, že věřící při nejrůznějších hrách podvádějí v minimální míře a mají v sebe mnohem větší důvěru. Nikoliv tak nevěřící.

Ochotni pomoct
Toto je již několikátá studie, která navíc potvrdila, že lidé spoléhající se na Boha a modlitbu, jsou mnohem ochotnější přispět na charitu, případně přiložit ruku k dílu při dobrovolných pracích.

Experti se sami sebe ptali, zda jsou lidi skutečně lepší, protože věří, nebo zda od přírody dobří lidé vyhledávají víru. Přišlo se na to, že dobré chování u mnoha z nich ovlivňuje strach z vyšší moci, která vidí všechno. Tím pádem se snaží chovat morálně a eticky.

Bojí se vyšší moci
Jeden experiment přinesl jasný důkaz. Jedné skupině studentů bylo řečeno, že v místnosti, kde se nacházejí, byl spatřen duch mrtvého. Druhé skupině nic takového řečeno nebylo. Následně se hrála hra, v níž se dá celkem hladce uspět podváděním. Kdo myslíte, že podváděl více? Samozřejmě druhá skupina. První se všeobecně bála, že je vidí duch.

Podle některých evolucionistů vznikla víra především proto, aby dokázala udržet prvotní společenství pohromadě. Jen tak měli šanci přežít. Právě proto, že si pomáhali.

Jiní vám zase řeknou, že Bůh skutečně existuje a vyvolává v lidech dobro. Nechť si každý vybere…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 610