Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Odvážné, ale i zpackané reklamy

Ve světě, který přetéká reklamním balastem, některé reklamní agentury zastávají heslo, že čím ofenzivnější a agresivnější upoutávka, tím lepší. Samozřejmě pro úspěch produktu.

Toho se dá dosáhnout několika způsoby, počínaje sexismem a konče černou groteskou. Cílem je šokovat a vytvořit si k zákazníkovi nějaký emocionální vztah. Je přitom celkem jedno, zda to bude mít pozitivní či negativní konotaci.

Podívejme se na přehlídku těch nejlepších z nejhorších reklam. Někdy to stojí opravdu za to.

Špatně umístěné reklamy

magazin.cz
Reklamy jsou všude, od billboardů až po luxusní časopisy. Plní naše oči jídlem, ošacením a dalšími produkty. Chce to člověka strhnout myšlenkou kampaně. Ale stejně tak důležité je umístění, ne-li přímo kritické. Vhodné místo pro inzerování daného produktu hraje zásadní roli.

Pokud je místo zvoleno špatně, reklama prostě nefunguje, nebo dokonce může fungovat odpudivě. Za některá extempore by zasloužil příslušný člověk vyhodit. A nebo šlo snad o záměr?

Nepovedená loga

magazin.cz
Docela silným šálkem kávy jsou nejrůznější loga, která jsou přinejmenším dvojsmyslná. U kontroverzních firem by to nepřekvapilo – ty chtějí prostě zaujmout. Ovšem když si takové logo do názvu umístí zubařská klinika, počítačová firma či zdravotnická organizace, je to na pováženou.

Některá loga jsou opravdu drsná. Například piktogram dítěte nebezpečně blízko intimním partiím dospělého. Možná je to jenom tím, že dnešní společnost vidí ve všem porno, ale i tak by si seriózní společnosti prostě měly dávat bacha.

Drsné reklamy

magazin.cz
Společnost Axe je svými kontroverzními reklamami proslulá. Hraje na machistickou strunu, a to dost výrazně. Člověk si až říká, aby se řidiči při nájezdu do velmi netradičního tunelu nevybourali. Ani další plakáty se nedrží zkrátka.

Odvážnými reklamami jsme se zabývali již v minulosti. Podívejte se například na rozšířenou nabídku sexistických reklam, erotických upoutávek a do PR prostoru spadají i šokující obrázky na přebalech cigaret.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 216