Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lidský mozek / foto: Shutterstock

Internet je dobrý na mozek

Kdejaký škarohlíd vám řekne, že z užívání internetu vám akorát tak změkne mozek. Podle jeho teorií nebudete schopni nic sami vymyslet, protože si vše najdete na internetu.

Možná je na tom zrnko pravdy, ovšem mnohem větší – a výzkumem podložená – je pravděpodobnost, že vám probírání se milióny internetových zdrojů pomůže. Tedy vašemu mozku, samozřejmě.

Jasný rozdíl
Kalifornská univerzita provedla zajímavý výzkum. Sestavila dvě skupiny lidí. Jednu tvořili naprostí počítačoví analfabeti, kteří o internetu maximálně zaslechli v televizi. V druhém potom byli ti, kdo jsou s internetem jedna ruka.

Když byli obě skupiny online, zaznamenali vědci v mozcích zkušených uživatelů dvakrát větší neurologickou aktivitu než u těch nezkušených. A to v oblastech, které jsou zásadně důležité pro přijímání rozhodnutí či řešení komplexních problémů.

Počet účastníků výzkumu byl sice relativně malý, ale už na takto nevelkých skupinách byly rozdíly naprosto jasně patrné. Vědci lepší schopnosti internetem protřelých lidí vysvětlují tím, že jsou zvyklí podstupovat myšlenkové výzvy, když například něco hledají. Zároveň se jim o tom v mozku tvoří představa o výsledku. Na ten jsou pak mnohem zaměřenější než ostatní.

Mozek stimulují i hry
Studie surfování po internetu, vyhledávání informací z nejrůznějších zdrojů a používání vyhledávačů prostřednictvím konkretizovaných hesel označuje za prakticky neustálé cvičení mozku. Je tak docela jasné, že ten pak vykazuje mnohem lepší výsledky – je prostě vytrénovaný.

Podobně mohou působit také některé hry. Například japonská společnost Nintendo v poslední době slaví obrovské úspěchy s tituly stimulujícími mozek, například Brain Age. V zásadě jde o nejrůznější zábavné variace na IQ testy, sudoku či křížovky. Ukazuje se přitom, že takovým hrám propadají  mladí lidé.

Chcete-li mít zdravý a bystrý mozek, už víte, co dělat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 99