Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

5 věcí, které jste nevěděli o drogách

Drogy jsou jednou z největších metel lidstva. Přes všechny restrikce a postihy se je nedaří vymýtit.

Když se podíváte do historie, zjistíte, že je drogovými eskapádami lemována již hodně dlouho. Není divu, že se z nich stal tak výnosný byznys, který každoročně přinese ilegálním živlům obrat v hodnotě 400 miliard dolarů a jistě i velmi slušný zisk.

Pouze obchod se zbraněmi zaznamenává větší cirkulaci finančních prostředků. Drogový průmysl navíc každým rokem roste a nehodlá zastavit. Přestože jde o velmi atraktivní téma, stále existují věci, které o něm nejsou příliš známy.

Konopí sloužilo jako platidlo
V dnešním kontextu to samozřejmě působí komicky, ovšem konopí skutečně sloužilo jako platidlo od roku 1630 až do začátku 18. století, tedy přinejmenším sedmdesát let. Jak je to možné? Na vině jsou tentokrát Britové.

Anglické loďstvo totiž potřebovalo opravdu spoustu konopí na výrobu lan a provazů pro své lodě, které sloužily pro obchod s Novým světem. Konopí se opravdu masově začalo pěstovat v Americe. Například budoucí prezidenti George Washington a Thomas Jefferson jím měli poseté své plantáže.

Heroin byl původně prostředek proti kašli

Jeden z největších výrobců léků, německá společnost Bayer, která stojí například za aspirinem, se ve své minulosti několikrát sekla. Stalo se jí to také s heroinem, který svého času označila za nenávykový substituent morfinu a také jako účinný lék proti kašli.

Aby mohl být tento omyl pochopen, je třeba se vydat v čase až do roku 1898. Tehdy ve světě řádila tuberkulóza a i obyčejné nachlazení či chřipka mohly skončit smrtí. Lidé velice trpěli, a tak lékaři hledali účinný medikament a zároveň lék tišící bolest. Obojí našli v jedné jediné sloučenině – heroinu. Až na to, že je to prostě... heroin.

Tehdy heroin zažil svůj první boom. Výsledky byly velmi uspokojující. Ale jen do té doby, než se ukázaly jeho negativní stránky a škodlivost.

Dr. Jekyll a Mr. Hyde je dílem kokainového dýchánku
Slavný autor díla Dr. Jekyll a pan Hyde, Robert Louis Stevenson byl nadšeným uživatelem drog. Málo se ale ví, že jeho nejslavnější kus byl výsledkem šestidenního nepřetržitého kokainového dýchánku.

Také Stevensonova manželka Fanny byla uchvácena tím, že její muž dokázal napsat 60 tisíc slov za necelý týden. Abychom uvedli nějaké srovnání: Stephen King, jeden z nejplodnějších autorů dneška, hází na papír zhruba tisícovku slov denně.

Rovněž Kingův osud dokresluje skutečnost, že slavným spisovatelům mnohdy pomáhají podpůrné látky, tedy drogy. I King byl totiž drogově závislým, a to mezi lety 1979 a 1987. Jedno se totiž drogám upřít nedá: burcují fantazii až na samou mez.

Vynálezce LSD se dožil 102 let
Slavný vynálezce oblíbené drogy známé pod zkratkou LSD Albert Hoffman zemřel letos. Bylo mu úctyhodných 102 let. Jeho nejznámější dítko vzniklo v dubnu roku 1943, kdy se mu náhodou dostala na prsty jistá sloučenina a ukázala se být neuvěřitelně schopnou. Hoffman si dal tak vůbec první „trip“ na světě.

Později to zkusil ještě několikrát. Legální výzkum LSD byl ale nakonec ukončen a droga se dostala do ilegality. To Hoffmana sice mrzelo, ale ani on nesouhlasil s jejím zneužíváním zkaženou mládeží.

Za boomem extáze stojí pyramidový byznys
Psal se rok 1984, když se evangelík z Texasu Michael Clegg definitivně rozhodl. Pro co? Byl přesvědčen, že na tomto světě má nějakou vyšší úlohu a byl také přesvědčen o tom, že extáze v těle každého člověka by z tohoto světa udělala lepší místo.

Tehdy byla extáze spíše méně známou party drogou. Ovšem Clegg zformoval skupinu, takzvanou Texas Group, která se postarala o neuvěřitelně rychlou distribuci. Brzy byla látka dostupná ve spoustě barů a na diskotékách. Od té doby je nesmírně populární.

Clegg ale zřejmě nebyl jen poblouzněným osvícencem, nýbrž i velmi nadaným byznysmenem. S extází se mu totiž podařilo vyrobit prakticky dokonalý pyramidový byznys. Dealeři byli provázaní a vrchní patra profitovala ze spodních.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 327