Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jíst pomalu se vyplácí. Hltáním tloustnete!

Je vám nepříjemné, že jste za poslední dobu nabrali pěkných pár kilo? Rádi byste je zase shodili?

Přitom vám přijde, že jíte docela normální množství potravin? Rada: zkuste nehledět na to, kolik a co jíte, ale jak to jíte.

Zbytečná kila navíc
Ti, kdo jídlo hltají jako pes žrádlo z misky, mají velkou šanci, že dříve či později na svém těle pocítí nějaké to kilo navíc. Kilo, které by tam vůbec nemuselo být.

Lékaři a vědci jsou zajedno v tom, že rychlost stravování daná moderní dobou je jedním z důvodů epidemie obezity, která stále více trápí vyspělé státy.

Jistě, již dříve se tvrdilo, že je mnohem lepší jíst pomalu, aby mozek zaregistroval příjem potravy. Tím pádem si budete připadat plní po konzumaci menšího počtu potravin. Ovšem většina lidí to brala jen jako naprostý detail.

Zásadní faktor
Vědci ale tvrdí, že detail to rozhodně není. Naopak, jde o jeden z nejzásadnějších faktorů ovlivňujících váhu. V některých případech může být tak důležitý, jako samotný počet přijímaných kalorií.

Studie publikovaná v British Medical Journal tvrdí, že za obezitou je současný životní styl, kdy si spousta lidí nanosí div ne tunu jídla k televizi a pak ji bezostyšně konzumují, aniž by jídlo brali jako určitý společenský rituál, při kterém se sejde rodina a povídá si.

Třikrát tlustší
Výzkum byl v tomto případě velmi jednoduchý. Dobrovolníci se rozdělili na skupiny. Ti co jedí rychle, dokud nejsou plní, měli mnohem větší BMI (Body Mass Index) než ti, kteří si stravu vychutnávali.

Míra nadváhy a obezity se u rychle konzumující skupiny vyšplhala až na trojnásobek druhého týmu.

Takže jíst pomalu se opravdu vyplácí. Rychlou konzumací stejně moc času neušetříte. A pak si představte, kolik času budete muset strávit cvičením, abyste nabraná kila zase shodili.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 134