Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Zabila virtuálního manžela. Půjde do basy?

Japonka, která zabila svého manžela v online počítačové hře poté, co se pár virtuálně rozvedl, se za svůj čin dost možná dostane do vězení a zaplatí pokutu až sto tisíc korun.

Učitelka piana
Třiačtyřicetiletá učitelka hraní na piano zneužila znalosti identifikačních dat, přihlásila se za něj do hry Maple Story a jeho postavu chladnokrevně zavraždila. Tak to stojí v policejní zprávě.

„Byla jsem náhle rozvedená, beze slova varování. To mě opravdu naštvalo,“ řekla na svou obhajobu Japonka, která se k činu přiznala.

Žena neplánovala žádnou odplatu ve skutečném světě. Je tak obviněna pouze z nelegálního přístupu na soukromý počítač, zneužití dat a manipulování s nimi. Pokud by byla shledána vinnou, hrozí ji trest odnětí svobody až pět let a pokuta dosahující sta tisíc korun.

Hra s mnoha možnostmi

Hra Maple Story je podobným titulem jako Second Life, hraje se však především v Japonsku. Hráči se tu starají o své charaktery, vstupují do sociálních vazeb, dokonce tak úzkých, jako je virtuální sňatek.

Partner ženy byl třiatřicetiletý úředník. Ten si stěžoval na policii, když přišel na to, že jeho milovaný a opečovávaný charakter již nežije. Policie otevřela šetření a krátce na to ženu odhalila.

Policie zatím neví, zda byla žena vdaná i v reálném životě. Každopádně jde o další případ virtuální zločinnosti, která je stále častější. Nejobvyklejší jsou případy podvádění za účelem zisku reálných finančních prostředků, ale znepokojující je i rozvoj virtuální pedofilie.

Právo platící ve skutečné společnosti na ně ale často nestačí a dochází k nejrůznějším precedentům. Zřejmě jsme jen krůček od zavedení virtuálního práva.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 256