Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Tohle je Mr. Green, svítící kočka

Seznamte se. Tohle je Mr. Green, kocour, který ve tmě svítí. Svítí mu nejen oči, to by nebylo až tak zvláštní, ale i nos, jazyk...

Kocour Mr. Green pochází z amerického New Orleanes a je místní senzací, která se postupně dostává i do světa.

Vlastně normální kočka

Ve dne vypadá jako každá jiná kočka nebo kocour. Jeho výjimečnost se projeví až ve tmě. V temném pokoji, pokud možno s ultrafialovým světlem, začne jeho obličej vyzařovat tmavě zelenou barvu.

magazin.cz

Šest let starý kocour je výtvorem amerických vědců, kteří se v první řadě snaží bojovat s nepříjemnými nemocemi, jako je například cystická fibróza. Vytvořili modifikovanou DNA a nyní zkoumají, zda je možné ji aplikovat do genetické sekvence dalších živočichů.

Kočky jsou podobné lidem
Aby vypozorovali, jak se gen fyzicky projevuje, udělali to tak, aby jeho projevy svítily pod ultrafialovým světlem.

Vlastní gen je fosforeskující bílkovinou, která se zjevně projevuje zejména v živočichových sliznicích. „Kočky jsou pro tento výzkum ideální, protože jejich genetická výbava je podobná jako u lidí,“ říká Betsy Dresser, členka výzkumného týmu.

Bude za to Nobelovka?
Před několika týdny se ukázalo, že tento výzkum má rozhodně budoucnost. Trojice vědců, která pracovala na světélkujícím genu v medúzách, získala totiž Nobelovu cenu.

Pro většinu lidí bude ale stejně mnohem zajímavější, že „ta kočka hezky svítí“. Lze si představit i takové milovníky zvířat, kteří by podobně vybavenou kočičku chtěli domů. Už proto, že na neobeznámené lidi působí strašidelně.

No dobrá, primárně je to především výzkumný a pokusný objekt. Ale teď si představte, že by mohla svítit třeba červeně, modře, žlutě…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 315