Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lidský mozek / foto: Shutterstock

Mozek je nejlepší v 39. Počkejte si

Lidský mozek pracuje nejrychleji, když je nám 39 let. Po čtyřicítce se už ale začíná zpomalovat. Může za to postupná ztráta tukového obalu, který chrání naše neurony. Dokazuje to vědecká studie americké University of California.

Právě tento tuk, myelin, funguje jako účinná izolace a umožňuje rychlý přenos signálů v mozku i po těle. Jak uvádí list The Sun, po čtyřicítce už ale tělo začíná s opravami myelinových obalů postupně zaostávat.


"Výsledky našeho výzkumu jsou velmi zajímavé. Možná právě kvůli ztrátě myelinových obalů i nejlepší atleti odcházejí na odpočinek a všichni staří lidé se pohybují pomalu," říká profesor George Bartzokis z University of California.

 

Po čtyřicítce pak tělo prohrává bitvu a nestačí mozkovou kondici udržovat. Ačkoliv byly pro studii zkoumány pouze mozky a těla mužů, experti soudí, že u žen by se daly očekávat podobné výsledky.

 

Vědci se domnívají, že úbytek myelinu také redukuje jiné mozkové funkce vyžadující rychlá spojení, třeba paměť.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 68