Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Žena v kalhotách? V Malajsii ani náhodou

V Malajsii stále panují společenské podmínky naprosto odlišné od těch západních. Společenskými a kulturními elitami jsou tu islámští duchovní. Ti mají navíc moc vydávat takzvané fatwy, jistou formu muslimského zákonodárství.

Žena v mužském oblečení? Neslýchanost!
To se stalo právě nyní. Představitelé jakéhosi koncilu, který má dohlížet na duchovní rozvoj, tvrdí, že se v posledních letech vymklo kontrole zachování ženství. Ženy se prý oblékají jako muži a násilně potlačují dané pořádky.

„Je neakceptovatelné vidět ženy vyznávající mužský životní styl,“ řekl Abdul Shukor Husin. Spolu s tím dodal, že je nepřijatelné, aby měly ženy sex mezi sebou. Jsou to prý spojené nádoby. Zřejmě se domnívá, že jsou ženy zmateny svým vlastním oblékáním.

Homosexualita je trestná
Aby si duchovní zákonodárci zajistili skutečnou poslušnost, neváhali vydat zvláštní fatwu, která zakazuje ženám nosit oblečení, které je typické pro muže.

Homosexualita je v Malajsii vůbec velkým problémem. Není povolena ani u mužů a u žen už je brána jako něco zcela okrajového a vytěsněného ze společnosti. Paradoxem je, že přední zástupci státu byli z homosexuality několikrát nařčeni. Žádný rozsudek ale pochopitelně nepadl. Přitom běžným trestem za projev homosexuality je dvacet let natvrdo.

Přestože jsou země jako Malajsie či Saudská Arábie brány jako spojenci západních velmocí v boji s terorismem, rozhodně to neznamená, že by tu panovala podobná práva. Ani vyspělost státu s tím nemá co dělat.

Ženy jako věc
Muslimové zkrátka stále berou ženy jako svého druhu majetek a osoby druhořadého charakteru, jimž je třeba házet pod nohy nejrůznější zákazy. V Saúdské Arábii například až donedávna nemohly řídit auto. Volební právo sice formálně mají, ovšem v naprosté většině případů je dáno mužovým rozhodnutím.

Takhle špatně ale dopadly i mnohé západní ženy, které se nechaly zlákat bohatstvím Arabů a vydaly se žít na jejich území.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 135