Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kim St. Pierr / foto: Shutterstock

Rozruch v NHL. Žena do branky?

Pravda, zase takovou revolucí by nasazení ženy do branky v nejslavnější hokejové soutěži, severoamerické NHL, nebylo. Ale rozruch to budí slušný.

Již v roce 1992 se oblékla do dresu Tampy Bay Manon Rheame a odchytala dva ostré soutěžní zápasy. Zjevně však nezaznamenala takový úspěch, aby si vysloužila delší angažmá a prokopala cestu následovnicím.

Krůček od branky
Každopádně, z dnešního pohledu nasazení gólmanky revolucí je. Když se řekne NHL, vybaví si většina lidí Jaromíra Jágra (i když ten už válí za Omsk v ruské KHL) a pár dalších chlapů. Ženy možná tak v rolích spoře oděných rostleskávaček. Ale na ledě? A v ostrém zápase? V týmu s muži a proti dalším mužům? Neslýchané, nevídané!

Přesto je taková událost na spadnutí. Jeden ze zakládajících klubů NHL Montreal Canadiens totiž řeší problém s brankáři. Stálice v podobě Careyho Price je zraněná. Na řadu tak logicky přichází dvojka Jaroslav Halák.

Jenže je třeba mít dalšího brankáře v záloze. Proto byla z farmy povolána Kim St. Pierr, která už se zúčastnila několika tréninků s prvním týmem. Ostatně, není to žádné ořezávátko – válí za kanadskou reprezentaci.

Propastný rozdíl
Trénink popisují kanadští novináři pro St. Pierr jako vydařený. Hráči jí sice zpočátku šetřili, ale pak se začal zastřelovat známý bombardér Alexej Kovaljov. Ten vystřelil dělovku, která jen prosvištěla kolem hlavy nepříliš zkušené brankářky.

To však nic nezměnilo na jejích pozitivních dojmech. Je prý ráda, že mohla nabrat tak cenné zkušenosti. Poukázala také na propastný rozdíl mezi mužským a ženským hokejem. Ona ho možná dokáže překlenout.

Silný příběh
Událost vzbudila v severoamerické hokejové soutěži rozruch. A to v době, kdy se NHL kdovíjaké pozornosti netěší, zejména pak u amerických médií. Stává se, že například televize vysílající hokejový přenos, který se protáhne do prodloužení, ho raději utne, než aby přišla o diváky navazujících baseballových či fotbalových relací.

Američané přitom mají rádi silné příběhy. Takovým by ten Kim St. Pierr mohl být. Do branky se tak možná nedostane jen proto, že umí dobře chytat. Takových je na farmě dostatek. Ale dostane se tam proto, že NHL potřebuje mediální prostor.

Stačí se jen podívat na Danicu Patrick, jaký rozruch budí v amerických formulových soutěžích, které prokládá výskytem na večírcích a módních přehlídkách.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 218