Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Transsexuálové se rodí s ženskými mozky

Muži, kteří v dospělosti podstupují operace za účelem změny pohlaví, se často rodí s mozky, které jsou podobné mozkům ženským.

Tvrdí to doktor Vincent Harley z Institutu prince Henryho v australském státě Victoria, který vedl výzkum tohoto fenoménu. Transsexuálové, kteří se "cítí jako ženy", mají často vzácnou formu genu. Ten u nich silně potlačuje hladinu mužského hormonu testosteronu. Tato forma genu působí, že se mozek už během těhotenství nevyvíjí jako mozek mužský.

"S transsexualitou je spojováno společenské stigma a lidé mají za to, že je to prostě volba životního stylu. Výsledky našeho výzkumu ale ukazují, že vývoj sexuální identity má biologický podklad," říká doktor Vincent Harley z Institutu prince Henryho v australském státě Victoria.

Další verze genu
V rámci studie doktor Harley zkoumal DNA u 112 transsexuálů - mužů, kteří se dali operativně přeměnit na ženy. Ve velké části případů zjistil, že DNA těchto mužů obsahovalo delší verzi genu, o němž se ví, že ovlivňuje činnost testosteronu.

"Tyto poškozené kopie genu androgenního receptoru vedou k výraznému snížení normální hladiny testosteronu, a to zase vede k vývoji ženského typu mozku," říká profesor Andrew Sinclair z Melbourne University, který se na výzkumu podílel.

"Zdá se, že právě proto mají muži, kteří se dávají přeoperovat na ženy, více feminizovaný mozek a je u nich více pravděpodobné, že se cítí jako ženy," vysvětluje profesor Sinclair a dodává, že objev posiluje teorii, podle níž má transsexualita biologický základ.

Je ale také pravda, že gen, který působí na hladinu testosteronu, se nevyskytuje u všech transsexuálů. Takže mechanismus vývoje sexuální identity je zřejmě složitější, než zatím víme.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 138