Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Větší špindíry? Jsou to ženy

Nová studie amerických vědců opět potvrdila, jak důležité je pro naše zdraví mytí rukou. Ukázalo se, že všichni na nich přenášíme mnohem větší množství bakterií, než jsme dosud předpokládali. Přitom ženy jsou na tom hůř než

Odborníci byli překvapení z množství druhů bakterií, které na svých rukou lidé mají, ale také rozdílem v druhové skladbě u každého jednotlivce.

"Množství typů mikrobů, které jsme objevili na rukou účastníků studie, a zvlášť u žen, nás až zaskočilo," říká spoluautor studie Rob Knight z Univerzity v Coloradu. Odborníci se domnívají, že důvodem, proč ženy hostí druhově značně rozmanitější bakterie než muži, je ph pokožky. Podle Knighta ji mají muži obecně kyselejší.

Držte ji za ruku
Rozdíl je i v tvorbě potu a mazu, používání kosmetických přípravků, tloušťce pokožky a produkci hormonů. Ženy prý mohou hostit i mikroby pod povrchem pokožky, takže je mytí neohrožuje.

Nad dotazem, jestli se muži mají bát držet ženu za ruku, se Knight usmívá. "Záleží na tom, jakou ženu," říká a dodává: "Většina bakterií na našem těle je naštěstí neškodná nebo dokonce užitečná, patogeny jsou ve velké menšině."

Výzkumníci sebrali vzorky z rukou 51 studentů a objevili celkem 4742 druhů bakterií. Jen pět z nich se ale vyskytovalo u všech. Každá ruka přitom hostila v průměru 150 druhů a dokonce i pravá a levá ruka každého jednotlivce měly jen 17 druhů mikroorganismů společných.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 316