Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Tělesný pach vás odhalí jako otisk prstu

Každý člověk má specifický tělesný odér, který je zcela nezaměnitelný.

Podobně jako otisky prstů, jež se mnoho let s velkým úspěchem používají v kriminalistice. V podstatě tak můžete být identifikováni i podle pachových stop.

Změna stravy nepomůže
Vědci zjistili, že tělesnou vůni není žádný problém rozpoznat ani tehdy, když zcela změníte stravu. Pokud se domníváte, že konzumací česneku na vše v pohodě vyzrajete, není tomu tak. Originální odér je zkrátka silnější a v podstatě se nedá přebít.

Savci, ať už myši nebo lidé, jsou známí tím, že mají naprostou specifický tělesný odér. Jakýsi odérový typ.

Vědci dlouhodobě krmili myši odlišnou, pachově velice výraznou stravou, ovšem na závěr stejně museli konstatovat, že tu kterou myš poznali podle jejího původního zápachu.

U myší je navíc dobře vysledovatelné, jakou roli pachy hrají v jejich společnosti. Jedinci jsou ostatními rozpoznáváni právě na základě specifického odéru.

Využití v kriminalistice
Zkrátka jde o velmi spolehlivý způsob, jak rozpoznat individuality. Možná ještě účinnější než otisky prstů, jelikož jejich konečky je možné seříznout.

Kriminalistika s tím však zatím nepočítá, jednoduše proto, že o podobné skutečnosti dosud neměli tušení. Pokud věc prokážou další výzkumy, je možné, že do budoucna vzniknou speciální přístroje analyzující lidské pachy.

Vědci navíc zjistili, že pach se poněkud liší v závislosti na zdraví daného člověka. To by mohlo v budoucnu přispět ke snadnější a rychlejší identifikaci nemocí, jako je třeba rakovina.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 55