Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pivo / foto: shutterstock

Pivní supervelmoci. Kdo vedle Čechů?

Pivo je dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších, po vodě možná vůbec nejoblíbenějším nápojem na světě.

Téměř každý vyspělejší stát má nějaký svůj pivovar, ovšem v konkurenci producentských obrů není jednoduché se prosadit. Možná vás to překvapí, ale nejen Češi sami sebe považují za pivařský národ.

Anglie
Žádný žebříček o největších producentech piva se nemůže obejít bez Anglie. Pro někoho možná překvapivě. Vytvořili řadu specifických typů, jako je černé pivo či Pale Ale. Navíc, Angličané vzhledem ke své koloniální minulosti představilo pivařské krásy největšímu množství národů na světě. Ostatně, živili se jím především námořníci, kteří ho konzumovali místo vody, když tato na palubě žlukla.

Německo
Pro mnoho lidí je Německo synonymem pro pivo (a také auta, ovšemže). Pokud průměrného Američana požádáte, aby vám řekl něco o Německu, většinou z něj vypadne slůvko Oktoberfest. Ano, tahle říjnová pivní slavnost v Mnichově je známá po celém světě a patří k rodinnému stříbru Německa. Do německé kultury se pivo silně začlenilo již ve středověku a momentálně tu funguje 1300 pivovarů. To řadí Němce hned na druhé místo za Američany. Těch je ale čtyřikrát tolik a jejich území je trochu větší.

Belgie
Tato země je ještě menší než Česká republika, a přestože její obyvatelé obvykle nedělají deset až dvacet kousků za večer jako našinec (už proto, že za takový kousek zaplatí kolem sta korun), ale jako producenti Česko hravě předčí. Stella Artois je velice oblíbená po celém světě, stejně jako zhruba dalších patnáct, pravidelně a ve velkém množství vyráběných pivních sort. Nakonec, i řada českých pivovarů je v belgických rukou.

Amerika
Když se řekne pivař, tak si člověk představí Čecha, Němce, možná ještě Ira. Ale i Američanech v tomto ohledu příliš nepřemýšlí. Ale právě v USA je pivo nesmírně populární a tvoří 85 % konzumace veškerého alkoholu. Říká se tu: Francouzi mají své víno a my pivo. A hodně rádi mají Amíci pivo značky Budweiser. Ne, nikoliv ten český Budvar, ale jedno z nejrozšířenějších piv na světě. Jde o shodu jmen, která vyústila v celou řadu soudních procesů o právo na její využití.

Česká republika
Ačkoliv si to rádi myslíme, české pivo není tak hojným vývozním artiklem. Jistě, Plzeň a Budvar zná spousta lidí i za našimi hranicemi, ale v kdovíjakých množstvích ho nekupují. Češi tak stále produkují hlavně pro svůj trh. O to úctyhodnější je ale těch několik stovek pivovarů, které se na našem území bez problému uživí. Když si vezmete, že ceny za pivo jsou v porovnání s evropskou konkurencí stále minimální, je to výkon ještě zajímavější. Zkrátka, Češi to doženou vlastní konzumací.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 212