Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Už jste viděli tašku kosmonautů na obloze?

Minulý týden se stala taková menší lapálie s taškou na vesmírné stanici ISS.

Jednalo se o brašnu s nářadím, která jedné z astronautek vypadla a ztratila se ve vesmíru.

Taška je vidět!
Celou věc se podařilo natočit a většina odborníků se domnívala, že je to naposledy, kdy tašku viděla. Hrozilo sice, že se může vrátit a poničit plášť ISS, to se ale nestalo.

Stalo se něco úplně jiného. Něco, co předpokládal málokdo. Objevily se totiž důkazy, že taška je vidět na noční obloze. Ovšem nemyslete si, že když vylezete před barák, tak ji uvidíte. Objekt je to malý, i když prý největší, jaký lidé ve vesmíru zatím upustili, a tak k jeho pozorování potřebujete docela dost výkonný dalekohled.

Kde skončil pavouk?
Ten ale amatérští astronomové mají, tudíž se jim tašku podařilo zřít a dokonce zachytit na videu. Samozřejmě jsou tu pochybnosti, zda jde skutečně o tašku a ne padající hvězdu, ale i odborníci opatrně připouštějí, že s takto výkonným dalekohledem není vyloučené ji vidět.

Taška se prý pohybuje stále v relativní blízkosti vesmírné stanice. Evropané ji mohou vidět mezi šestou a osmou hodinou večerní. Příští týden by zase měla být viditelná ze Severní Ameriky.

Této posádce ISS se ale vůbec nedaří to, co měla v plánu. Nejprve ztratí tašku a pak přijde na to, že nemůže najít pavouka, který na stanici přiletěl za účelem zjišťování, jak tká své sítě ve stavu beztíže. Pokud ale pavouk vypadl do vesmíru stejně jako taška, s velkou pravděpodobností ho nezachytí ani ten nejvýkonnější dalekohled.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 99