Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Víme, jak žít déle. Je to ve vodě

Celá staletí a tisíciletí se lidstvo pídí po tajemství dlouhého a zdravého života. A zdá se, že celá staletí a tisíciletí hledalo na špatném místě.

Zapomeňte na exotické pilulky a nechutné lektvary umíchané kdoví z čeho.

Těžká voda
Klíč k dlouhověkosti může být tak jednoduchý a průzračný jako sklenice vody. Vědci se domnívají, že těžká neboli tvrdá voda obohacená vzácným druhem vodíku může vést až k deseti přidaným letům života.

Rovněž vodíkem modifikované steaky a vajíčka mohou být prospěšná a můžeme se jimi projíst až ke zdravému stáří. Tento objev náleží Mikhailu Shchepinovi, bývalému profesorovi na Oxfordu.

Hypotéza se zakládá na obraně lidských tkání a buněk proti útokům a rozkladu, jež jsou způsobeny volnými radikály, tedy nebezpečnými chemikáliemi produkovanými ve chvílích, kdy je jídlo přeměňováno na energii. Takové útoky na bílkoviny jsou podle všeho škodlivé a bývají spojovány s onemocněními, jako je rakovina, „Alzheimer“ či „Parkinson“.

Stačí jen konzumovat
Shchepinova teorie je založena na deuteriu, přírodně se vyskytujícím izotopu či ve formě vodíku. Ten zesiluje pouta mezi a kolem tělesných buněk. Ty jsou potom více odolné vůči útokům.

Bylo zjištěno, že voda obohacená deuteriem, které je dvakrát těžší než obyčejný vodík, prodlouží červům život o deset procent. Pokud je deuterium implementováno do jídla, prodlouží se jejich život až o třicet procent.

Vědci se domnívají, že stejně jako červi by z deuteria mohli profitovat i lidé. Deuterium je možné do jídla dodávat, ale lze to provést i jinak: vložením patřičné látky do krmiva farmářských zvířat. Zkrátka není potřeba konzumovat nějaký prášek. Když deuteriem nakrmíte prase, vše, co potřebujete pro delší život udělat, je sníst takto nakrmené prase.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 92