Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Poprask u Lega: figurky nacistů a teroristů

Dánský výrobce proslulé stavebnice Lego je respektovaný po celém světě. Ovšem tentokrát se přece jen spálil.

Rozhodl se totiž vytvořit sérii figurek a tematických prostředí připomínajících druhoválečné nacisty a aktuální teroristy.

Závadné figurky
Nejen náboženským vůdcům se nelíbí, když si děti hrají s postavičkou nápadně podobnou Usámu bin Ládinovi a natahují ručičku „esesáka“ do hajlující pozice.

Skutečně, takové figurky se na trhu objevily. Jedna opravdu hodně připomíná vůdce Al-Kajdy, navíc vybaveného raketometem, další potom německého nacistického důstojníka, samozřejmě také ozbrojeného.

magazin.cz

První se neozvali křesťanští vůdci, ale právě zástupci arabských komunit rozmístěných po západním světě.

Podle nich je komerční záměr Lega naprosto nechutný a degradující Araby do pozice teroristů. V pozadí je cítit podhoubí pro rasovou nesnášenlivost. Děti se totiž musí učit žít v multikulturním a multietnickém světě, čemuž podobné figurky určitě nenapomáhají.

Výrobce je hájí
Nehledě na to, že děti, které si s Legem obvykle hrají, jen těžko rozumí základům nacistické ideologie a nedokáží přesně odlišit fundamentalistu od umírněného muslima.

magazin.cz

Figurky na trh neuvedlo přímo Lego. Pod jeho licencí tak učinila americká firma BrickArms, která svůj krok hájí.

„Není mým záměrem propagovat nacismus a terorismus, ale děti si prostě rády hrají se zlými hochy,“ zní neuvěřitelné vysvětlení šéfa společnosti Willa Chapmana, který tvrdí, že figurky mají velký úspěch a po celém světě se jich prodalo již na deset tisíc.

Jeho největšími odběrateli jsou paradoxně Německo a Velká Británie, tedy země, které mají s nacismem, respektive terorismem velké problémy a nevyřízené účty.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 317