Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Skládáte origami? A umíte tohle?

Origami je slůvko, které v poslední době opět začíná nabývat na významu.

Je to o to překvapivější, že poprvé se objevilo již v devátém století našeho letopočtu – v izolovaném Japonsku, kde se vyvinulo ve svébytné umění. Bylo ho využíváno především pro náboženské motivy a výzdobu chrámů.

magazin.cz

Stačí papír a talent
Širokou popularitu si Origami získalo již v sedmnáctém století, ale opravdu masově se prosadilo a díky moderní globalizaci. Mistři v oboru jsou ale stále Japonci, ovšem jednodušší origami si může složit prakticky kdokoliv.

magazin.cz

Abyste si nějaké to origami sami složili, nepotřebujete moc. V podstatě stačí obyčejný papír, barvy a trocha toho talentu. I s tak nuznou výbavou se dají dělat pěkné věci.

Ale pokud se chcete posunout výše, zřejmě se nevyhnete speciálním origami papírům, kterých je několik druhů a hodí se na odlišné účely.

Zkuste to také
Nemusí jít navíc jen o vlastními silami vymyšlenou statickou skládačku. Stále více se prosazuje také akční origami, jehož nedílnou součástí je pohyb.

magazin.cz

Přestože na nejlepší kousky, které vidíte kolem, potřebujete hodně velkou dávku talentu a několik let nepřetržitého skládání, jednodušší modely si můžete sestrojit sami. Například jako originální dárek to může být vtipné.

magazin.cz

Za tímto účelem existuje řada webů, kde naberete rady do začátků a můžete vzít dokonce zavděk mnoha návody na osvědčené origami. Za velmi povedenou stránku v tomto směru považujeme www.fishgoth.com.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 323