Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pravdy o ekologii. Otázky a odpovědi

Pár ožehavých otázek a zajímavých odpovědí.

Však to znáte – jsou otázky, které moří váš mozek. Mnohdy jdou do značné hloubky a mají nečekané konsekvence. Jenže jsou obvykle postavené tak, že se do společenské konverzace nehodí. Popřípadě si myslíte, že je máte vědět a nevíte. Několik takových jsme vybrali a nabízíme i odpovědi.

Pomohu zachránit Zemi, když zůstanu hubený?

Zřejmě nikoliv. Přesto však Phil Edwards a Ian Roberts s londýnské univerzity hygieny přišli loni se zajímavým testem. Podle nich obézní lidi skutečně zatěžují Zemi více. Podle výzkumu bylo jasně prokázáno, že tlustí lidé zkonzumují o osmnáct procent více kalorií než lidé s normální tělesnou konstitucí.

S tím se pojí větší množství odpadu nebo třeba tak zdánlivá banalita jako větší zátěž pro auto, které musí spotřebovat více energie a tedy produkuje více škodlivých výplodů. Navíc, obézní lidé nejezdí tolik na kole a nechodí pěšky.

To vše jsou při značném množství obézních lidí ožehavé otázky. Jenže tu funguje korekční mechanismus. Štíhlí lidé totiž žijí průměrně o poznání déle, takže si znečištění Země vyberou svým delším pobytem na ní.

Mám nabíjet baterii do mobilů a notebooků častěji a krátce, nebo dlouze a méněkrát?

V podstatě spotřebujete stejné množství energie tak jako tak. Ovšem je tu problém s životností baterie. Té totiž škodí časté nabíjení po krátkou dobu. Pomalu tak ztrácí svou kapacitu, až do momentu, kdy vydrží pouhých pár minut. A když takto zlikvidujete baterii, musíte si pořídit novou a starou zlikvidovat. To je po ekologické stránce hodně zatěžující proces.

Proč nevyrábí stroje v posilovně energii?
Chodíte do posilovny? Možná jste si už někdy položili otázku, proč vaše námaha není nějak zúročena, třeba připojením trafa, které by převádělo cvičení do energie. Pokud vás to napadlo, byl to nápad dobrý a někde už realizovaný. Pár takových posiloven je ve Spojených státech amerických. Domů si můžete koupit například speciální rotoped, který dokáže vyrobit energii pro sledování televize, zatímco šlapete.

Když vypnu své spotřebiče, ale nevypojím ze zásuvky – berou si nějakou energii?
Ne, tímto způsobem opravdu neušetříte, ani neulevíte Zemi. Ovšem pozor na takzvaný „standby“ mód, ve kterém většina lidí své přístroje nechává. Zkrátka je nevypnete úplně, ale jen napůl, což sice teoreticky šetří jejich životnost, ale ve výsledku se to nevyplatí. Dnes se například hodně mluví o takzvaných set-top boxech. Ten pracuje na plné obrátky se spotřebou 18 wattů, ale když přímo nepracuje, bere si takřka to samé – 17 wattů.

Co mohu udělat, abych přispěl k lepšímu životnímu prostředí?
Jistě, můžete dělat ony známé detaily, jako je třídění odpadu, využívání šetrných vozů, neplýtvat elektřinou atd. Jenže přes všechny ekologické iniciativy se situace neustále zhoršuje. Za pětasedmdesát let je průměrný Evropan zodpovědný za 900 tun emisí oxidu uhličitého. Pro Američany je to dokonce 1500. To jsou obrovská čísla. Bude to znít drasticky, ale nejlepší věc pro Zemi, kterou můžete při současném a hodně těžko změnitelném trendu udělat, je přivádět na svět co nejméně dětí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 58