Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pití alkoholu prospívá ženskému mozku

Podle posledních výzkumů jsou na tom seniorky, které trochu pijí, psychicky lépe než abstinentky.

Alkohol v mírném množství může zpomalit stárnutí mozku až o několik let. Lékaři z univerzity ve skotském Glasgowě v čele s doktorem Davidem Stottem sledovali 3000 seniorek ve věku 70 - 82 let.

Po třech letech výzkumu zjistili, že ty, které si týdně dopřály až 7 drinků, vykazovaly podstatně lepší schopnosti rozpoznávat, zpracovávat informace, pamatovat si a přizpůsobit se okolnostem (kognitivní funkce) než abstinentky.

"Musím zdůraznit, že všechny naše respondentky pily jen velmi mírně," říká Stott a dodává: "Alkoholem ve větším množství si můžete jen ublížit, rozhodně poškozuje paměť, ale i mozek jako tělesný orgán."

Alkohol s mírou
Stott s kolegy zkoumali vliv alkoholu na kognitivní funkce u starších lidí, kteří byli zároveň účastníky klinické studie zabývající se účinky léků na snížení hladiny cholesterolu - statinů.

Zatímco u mužů nezaznamenali žádný rozdíl mezi pijáky a nepijáky, ženy, které mírně pily, měly při testech zjišťujících schopnost zpracovat informace a pamatovat si lepší výsledky. Ty byly statisticky významně lepší i v případě, že výzkumníci vzali v úvahu, jestli respondenti kouří, jaké mají vzdělání a jaký je jejich zdravotní stav.

Lékaři ale důrazně upozorňují, že účastnice jejich studie pily jen velmi málo. A že výsledky jejich výzkumu rozhodně neznamenají, že čím víc budeme pít, tím lépe.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 205