Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pravá blondýnka musí mít kabelkového psa?

Jedním z nejoblíbenějších dárků jsou živá zvířátka. V poslední době si především něžné pohlaví stále častěji pořizuje nejmenší plemeno světa, čivavu.

Po vzoru Paris Hilton a Britney Spears chce zřejmě každá „pravá“ blondýna doplnit svůj šatník o minipejska. Podle britských obchodníků nákup tohoto plemene od roku 2006 vzrostl o 417 procent.

Vypadá to až neuvěřitelně, že kvůli pár fotkám dvou mediálně pěkně provařených blondýnek se ženy na celém světě rozhodnou koupit si psa.

České psí modelky

Středoamerické plemeno, které dostalo svůj název podle nejmenšího mexického státu Chihuahua, si pořídily i některé české vykřičené celebritky.

V první řadě to byla „velkoprsá“ modelka Hana Mašlíková, která se začala na různých akcích objevovat s opravdu roztomilou čivavou Picollo. Podle svých slov ji nemůže nechat doma, aby jí chudince nebylo smutno.

V zakouřeném prostředí plném hlučících lidí se však pejsek v luxusní tygrované psí kabelce nemůže cítit nejlépe. Podle odborníků mu každý takový večírek způsobuje jak psychickou, tak fyzickou újmu a ochránci zvířat po právu volají: „Neee...“

Sice ne čivavou, ale fenkou krysaříka Vivien se v poslední době na večírcích pochlubila i Agáta Hanychová. Modelka, herečka a rebelka už neví roupama, co by, a tak směle o svém psím miláčkovi prohlašuje, že je to skvělý módní doplněk podobně jako třeba hodinky.

V Rusku, kde částečně žije se svým přítelem, má další večírková modelka Klára Medková s sebou kromě jezevčíka Angie i čivavu Kaila, ta jediná své dva psy však s gustem „netahá“ do „vodkou zalévané“ společnosti.

Dárek z Mexika
Pokud se i vy rozhodnete pořídit si jen tak z rozmaru jako módní doplněk „kabelkového psíka“, vězte, že hodinky nebo náušnice jsou mnohem klidnější a zvladatelnější, proto si radši kupte nějaký obyčejný accesorize.

Čivava se v Evropě objevila v roce 1890, když ji jedna italská zpěvačka dostala jako dárek od mexického prezidenta ukrytou v obrovské kytici. V Čechách se toto plemeno chová dokonce až od 70. let 20. století.

Čivavy jsou roztomilé a člověk má neustále potřebu se s nimi „ňuňat“. Jenže pozor, jejich povaha je na takového mrňouse velmi odvážná a obranářská. Pokud se mu nebudete dostatečně věnovat a pouze pejskem ucpete luxusní kabelku, může z něj vyrůst neukázněný a agresivní nepřítel.

Čivava se chce mazlit a být neustále nablízku svému páníčkovi, na druhou stranu těžce snáší okolní ruch a raději má klidné procházky a teplý klid domova. Odborníci jej doporučují především ke starším lidem, to si „psí milovnice“ Agáta Hanychová a Hana Mašlíková asi zapomněly zjistit.

Nesnáší děti

Pokud je vám přes dvacet a malou čivavu chcete mít do té doby, než se vám za nějaký čas třeba narodí miminko, zapomeňte na to! Při jakémkoliv náznaku útoku ze strany dospělých nebo dětí mohou agresivně zaútočit a i oblíbeného páníčka nepříjemně pokousat. Vůbec se tedy nehodí do domácnosti s malými dětmi.

Šťastní majitelé popisují svá nezvladatelná štěňátka jako pěkné raply, kteří koušou, co jim do pusy přijde, těžko se usměrňují a v zápalu hry jsou své majitelce klidně schopni prokousnout i nos a to hned několikrát.

Tak co? Nekoupíte si raději nějaký dražší náramek nebo prstýnek?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 352