Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Voodoo panáčci / foto: Shutterstock

Voodoo je in. Koho zničíte?

Čehokoliv se lidé bojí, stane se z toho časem móda. Možná si tím chceme dokázat, že máme pro strach uděláno, možná nás děsivé věci prostě přitahují.

Něco podobného se stalo i s voodoo, vznikla voodoo popkultura. Tady je pár typů, co si ze světa tajemného voodoo můžete pořídit.

 
Moderní panenky

S tradicí afro-amerického náboženství zvaného voodoo to sice už nemá moc společného, ale pěkně z něj tahle móda těží.

 

Nejtypičtějším symbolem voodoo je panenka propíchaná špendlíky. Ten, koho panenka symbolizuje, po propíchání špendlíky ztratí svoji sílu a může i zemřít. Tedy samozřejmě ve světě opravdového voodoo.

 

Když si na trhu koupíte moderní voodoo panenky i s připravenými dírkami a špendlíky, asi tím nikomu neublížíte. I když, kdo ví…

 

Ono to i mluví…

Můžete si pořídit i mluvící voodoo panenky. Pomohou vám prý při ochraně vaší osoby před ďáblem, ale slibují i pomoc v lásce. Hodně se prodávají třeba v New Orleans, kde lidé vážně věří v jejich nadpřirozené schopnosti.

 

„Pomáhají nám ochránit naše životy, prosperitu, boží přízeň a mnoho dalších pozitivních věcí. Všechny voodoo panenky pochází právě odtud a jsou vyrobeny ručně místními umělci, spiritualisty, léčiteli a těmi, kteří ho dodnes praktikují. Každou panenku prý dělají s citem a vkládají do ní ze sebe všechno potřebné k tomu, aby panenka měla tajemnou moc,“ říkají místní.


 


Voodoo držák na tužky a na nože

Vyrábí ho Viceversa. Jmenuje se Dead Fred. Je vyrobený ze silikonu a můžete si ho brzy koupit v Suck UK. Ve stejném obchodě se dá pořídit i originální voodoo držák na nože. Vyjde vás asi na 1400 korun. Dostanete k němu i 5 nožů, které nikdy samy nevypadnou, protože jsou uvnitř udrženy magnety.


 

Něco pro fotbalové fanoušky

Vyberte si, kterému fotbalovému týmu fandíte a pak si kupte voodoo panenky všech týmů, které ten váš mohou ohrozit v nějakém nadcházejícím šampionátu. Propícháte je a vítězství vašeho týmu je na dosah. Tedy pokud ho jiný fanoušek také nepropíchá. Na výběr jsou dresy všech fotbalových týmů.

 
Voodoo věšák

Pokud chcete mít doma něco většího než jen woodoo panenku, pořiďte si woodoo věšák na oblečení. Můžete si ho pověsit buď na dveře nebo na zeď. Obří jehly se mohou napíchnout kamkoli a na ně pak můžete věšet oblečení. Tohle praktické dílko pochází z dílny Davida Kryse a stojí v přepočtu asi 1200 korun.



Něco voodoo pro štěstí

Máte poslední dobou smůlu a ne a ne ji prolomit? Pak jsou pro vás určeny voodoo přívěsky. Vypadají sice jako by právě utekly z nějakého filmu Tima Burtona, ale prý vám zaručeně přinesou štěstí.

 

Jsou vyrobeny ručně každý z jednoho dlouhého kusu vlny. Můžete si je pověsit na klíče, na mobil, dát do kapsy nebo prostě jen položit na stůl. Existuje jich několik druhů.

 

Každý vám přinese štěstí v jiné oblasti. Třeba „Ninja“ vás ochrání před napadením, „Miss Angel“ zajistí, že budete tím nejsladším společníkem, „Best Buddy“ ukáže vašim přátelům, jak moc se o ně zajímáte a „Prince Charming“ za vás najde lásku. 


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 356