Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jací jste? Sedněte si a řekneme vám to

Může to vypadat jako každodenní rutina, ale tak jednoduché to opravdu není. Tento „problém“ musí každodenně řešit lidé v mnoha zemích, kde hromadná doprava obvykle používá dvoupatrové autobusy.

Sice si to neuvědomují, ale podvědomě se rozhodují, zda si sednout nahoru nebo dolu. A vědci k tomu dodávají, že to odhaluje určitou část jejich osobnosti.

Vzadu nebo vepředu?
Doktor Tom Fawcett ve Spojených státech amerických zkoumal, jaké mají lidé, kteří sedí dole či nahoře, zájmy, jakým temperamentem oplývají a jak reagují na různé situace.

Nejde ale jen o to, zda sedíte nahoře nebo dole. Pokud si sedáte dopředu, patříte do skupiny lidí myslících do budoucnosti. Ti, co si sedají doprostřed, spadají do grupy nezávisle myslících bytostí. Vzadu potom posedávají obvykle rebelující entity se sklonem k anarchii.

Doktor je o skutečnosti, že vybrané místo v autobuse vypovídá o osobnosti a rozhodně nejde jen o náhodu, výrazně přesvědčen. Lidé si tato místa vybírají často podvědomě, ale opravdu podle své nátury, tvrdí.

Obezřetné sledování
Průzkum fungoval na základě sledování situací, které v autobusu vyvstanou. Nešlo tedy o přímé dotazování respondentů, čímž by bylo ono podvědomí narušeno.

Ukázalo se, že lidé sedící uprostřed spadají do mladého až středního věku, často čtou noviny nebo poslouchají osobní hudební přehrávače.

Dá rozum, že nahoře sedávají lidé, kteří mají rádi o všem přehled a leckdy se nad ostatní podvědomě povyšují.

A nemyslete si, že pokud sedáváte pokaždé jinde, jste mimo výzkumné skupiny. V takovém případě totiž spadáte do grupy takzvaných chameleonů – neukotvených, náladu či postoje často měnících lidí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 304