Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tetris / foto: Shutterstock

Geniální tetris pomáhá léčit?

Když sovětský výzkumník Alexej Pajitnov pro sebe a své přátele poprvé naprogramoval hru, kde se na sebe skládaly kostičky různých tvarů, jistě netušil, jakého ohlasu se jeho projektu dostane.

A jelikož si na něj nezajistil patent, ani mu to nevyneslo náležité finanční ohodnocení.

Léčivý Tetris

Teď ho ale může těšit, že Tetris kromě zábavy pomáhá také redukovat takzvaný post-traumatický syndrom. Zjistili to britští vědci.

Lidé, kteří mají v hlavě nepříjemné vzpomínky na nějaký traumatický zážitek, na ně při hraní Tetrisu mnohem lépe zapomínali. Navíc se jim ty hrůzné okamžiky následně již tolik nevybavovaly.

Výzkumníci z Oxfordské univerzity se domnívají, že tahle hra by mohla výrazně pomoct lidem, kteří se přímo účastnili například hrůzné nehody či těm, kteří na vlastní oči viděli zabíjení ve válečných zónách.

Test nicméně neprobíhal přímo na postižených, nýbrž na obyčejných lidech. Všem byl promítnut film s plejádou hrůzných a šokujících okamžiků. Jedna skupina se potom odebrala ke hraní Tetrisu, zatímco druhá byla ponechána napospas přemýšlení o snímku.

Rozbíjí vzpomínky

Zatímco u hráčů se projevilo mnohem méně mozkových pochodů vztahujících se k nepříjemnému filmu, ostatní měli například výčitky svědomí či se jim obrazy z filmu zpětně vracely.

Vědci se domnívají, že hraní Tetrisu krátce po traumatickém zážitku, zamezí ukládání vzpomínek a rozbije jejich strukturu tak, že později se nevrací v takové intenzitě nebo dokonce vůbec.

Někdo by mohl namítnout, že tak může působit většina her. Tak tomu ale není. Tetris je specifický proto, že kvůli barvám a různým tvarům kostiček zapojuje velkou část mozku, aniž si to člověk uvědomuje.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 96