Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vytvořte si vlastní krápník

Čas od času se znenadání vytvoří stalagmit neboli krápník někde, kde bychom to nečekali.

Třeba na zahradě či v přírodě. Často v tom hraje roli i nějaký ten objekt, který sem byl umístěn lidmi.

Roste a roste

magazin.cz
Je však otázkou, jak se krápníky rostoucí často až do značné výšky formují. S trochou štěstí si to můžete vyzkoušet i doma. Nepotřebujete k tomu ani provázek či pavučinu, podél nichž by krápník obtékal.

Stačí umístit do mrazáku čistou kostku naplněnou destilovanou vodou, kde je zhruba jedenáct stupňů Celsia pod nulou. Zhruba za hodinu a půl začnou molekuly poblíž okrajů mrznout.

Led se začne z okrajů postupně přesouvat po celém vrchní ploše kostky, až je pokrytá prakticky celá, až na malou dírku. Voda bude brzy mrznout i pod povrchem, s čímž se pojí expanze ledu do volných míst.

magazin.cz
Různé tvary
V tomto případě to znamená zespoda nahoru, kde se udržela malá dírka. Tím se začne formovat dutá trubka z ledu. Zespod proudí další vytlačovaná voda, která se přeměňuje v led a trubka tak roste.

Narůstá do nejrůznějších tvarů, velikostí a úhlů. Důležité je mít destilovanou vodu nebo sníh, který není s ničím smíchaný.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 203