Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: indianajones.com

Je tohle skutečný Indiana Jones?

Existuje několik teorií o tom, kdo byl předobrazem postavy Indiana Jonese.

Někteří tvrdí, že to byl americký profesor Hiram Bingham, objevitel inckého města Machu Picchu, jiní, že to byl britský archeolog, plukovník Percy Harrison Fawcett, který zmizel při hledání ztraceného města někde v amazonských pralesích, případně Američan Roy Chapman Andrews.

magazin.cz

 

Ovšem podle některých názorů se zdá být nejzajímavější tvrzení, že inspirací byl biblický archeolog Vendyl Jones, který dosud po arše úmluvy pátrá.

 
Kdo to je?

Vendyl Jones se narodil v baptistické rodině v americkém Texasu. Jeho biblická studia ho přivedla k poznání, že křesťanský výklad Bible je tendenční a zatajuje skutečné pozadí dávných událostí.

 

Věnoval se tedy studiu židovských pramenů, na kterých křesťanská teologie stojí. To ho nakonec přivedlo do Izraele, kde mimo jiné bojoval jako dobrovolník v šestidenní válce v roce 1967. Jones studuje biblická proroctví a věří, že jeho posláním je najít archu úmluvy.

 

Tvrdí také, že objevil některé další propriety, bez kterých se neobešly rituály v jeruzalémském chrámu, například zbytky kadidla. Je přesvědčen, že mesiášský věk je za dveřmi a doufá, že jeho pátrání přispěje k rychlému obnovení chrámu v Jeruzalémě. To všechno z něj dělá politicky velmi nekorektní osobu a naráží tak na řadu problémů.

 

Archeologické výzkumy v Izraeli provádí již 40 let, i když mnoho současných archeologů ho považuje za přinejmenším málo odborně způsobilého. Jones ale přesto pracoval s některými z nejvýznamnějších archeologů a má své zastánce. Kritici v něm naproti tomu vidí dobrodruha a nenechají na něm nit suchou. Vendyl Jones prý myslí jen na svůj prospěch a slávu.

magazin.cz

 
Jak to tedy je?

Donedávna tvrdil Vendyl Jones, že on sám byl skutečným předobrazem slavného filmového hrdiny Indyho. Jako dobrovolník při archeologických výzkumech u něj pracoval jakýsi Randolph Fillmore, který byl údajně autorem námětu k filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy.

 

Vendyl Jones mu měl prý dokonce pomáhat s psaním pod podmínkou, že se děj nebude odehrávat v Izraeli a že nebude použito jeho skutečné jméno. Tak se stal z Vendyla nejdřív Endy a pak Indy.

 

A co na to tvůrci filmu? S nápadem na film o archeologovi, který pátrá po ztracené arše prý přišli George Lucas společně s Philipem Kaufmanem a Indiana se jmenoval Lucasův pes. Hrdina se měl původně jmenovat Indiana Smith, jako parafráze postavy Nevada Smithe, kterého hrál Steve McQueen ve stejnojmenném filmu. Jméno nakonec změnil Steven Spielberg.

magazin.cz

 

Autor vědecké literatury Randolph Fillmore je sice skutečnou osobou, strávil pár týdnů na Jonesových vykopávkách, ale nenapsal prý nikdy žádný scénář, tím méně k hollywoodskému velkofilmu a spojení s filmem údajně odmítá.

Co film o Vendylu Jonesovi?

Na webových stránkách Vendyla Jonese se už nějaký čas píše toto: "Možná je tomu těžko uvěřit, ale Vendyl Jones nemá nic společného s populární filmovou postavou Indiana Jonese. Od producentů filmu nikdy nedostal žádné peníze. A nikdy také o žádné nežádal."

 

Tak jak to tedy bylo doopravdy? To se jen těžko dozvíme. Tvůrci filmu sice spojení odmítají, ale v Hollywoodu jde o velké peníze a o velkou slávu. Navíc nikdo z autorů určitě nestojí o to, aby byl spojován s excentrickým a politicky nekorektním archeologem, který chce pomoci s příchodem mesiáše.

 

Ať už to tedy bylo jakkoli, film podle skutečných osudů Vendyla Jonese by jistě mohl směle konkurovat těm o Indiana Jonesovi. Tedy alespoň pokud by se jeho režie ujal Steven Spielberg.

 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 101