Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Ženy jídlu neodolají. Muži to umí

Ženy jsou podle vědců méně úspěšné v odolávání jídlu než muži. Studie ukázala, že se nedokáží bránit tak dobře svodům pokušení.

Například když je před ně položen talíř s dobrotami. I když vědí, že by neměly, nakonec se do něj pravděpodobně pustí.

Ženy jídlu holdují

Podle britských vědců to odpovídá dosavadním poznatkům: ženy mají s jídlem mnohem větší poruchy, a když se například rozhodnou hubnout, čelí riziku nejrůznějších problémů, leckdy končících až anorexií či bulimií. Naopak mužům nedělá příliš velký problém shodit přebytečná kila, pokud o to opravdu stojí.

Ve Velké Británii, stejně jako jinde ve světě, začíná být obezita opravdu velkým tématem. Tři z pěti Britů mají nadváhu a 25 % je klinicky obézních. To jsou oproti minulým letům alarmující čísla.

Ženy přitom více než muži inklinují ke stavu opravdu velké nadváhy, takzvané morbidní nadváhy. Ta nastává, pokud takzvaný „Body Mass Index“ (BMI) překročí hodnotu 40. V normě jsou hodnoty 20-25.

(Ne)příjemné pokušení
Nadváhou a obezitou se tak začaly zabývat vědecké a lékařské týmy. Chtějí zjistit, jak by se takto postiženým lidem dalo pomoci. Připravili proto výzkum, kterého se účastnilo třiadvacet dobrovolníků – zdravých a hubených, jak mužů, tak žen. Při výzkumu byla sledována jejich mozková aktivita.

Dobrovolníci byli požádáni, aby necelý jeden den hladověli. Poté přišli na testování. Tam před ně bylo nanošeno lákavé jídlo. Dobrovolníci však byli požádáni, aby se snažili jeho svodům odolat.

Zjistilo se, že části mozku u mužů, které se zabývají touhou po jídle, byly mnohem méně aktivní než u žen. Podle toho to nakonec vypadalo i u stolu: muži odolávali poměrně úspěšně, zatímco ženy po úporném přemáhání většinou podlehly.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 417