Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Co jste nevěděli o vlasech

Když se lidé baví o vlasech, pak řeší pravděpodobně jejich tvar, délku, barvu či hustotu. Ale nezamýšlí se nad nimi do hloubky.

Jsou to zkrátka vlasy – tvořené z keratinu a mrtvých kožních buněk a uzpůsobené k tomu, aby zabránily ztrátě tepla z hlavy.

Ovšem vlasy jsou mnohem hlubším fenoménem. Již dávno jimi lidé vyjadřovali své společenské postoje nebo příslušnost k určité třídě. Ne nadarmo mění Madonna při každém svém comebacku frizúru. Nebo třeba biblický Samson – ten ze svých vlasů čerpal nadpřirozenou sílu. Uveďme si pár příkladů, v nichž vlasy hrají roli jinou než běžnou.

Vlasy vstřebají ropné skvrny
Zní to možná neuvěřitelně, ale je to tak. Když se v roce 2007 v sanfranciském zálivu objevila ropná skvrna, sebrala se skupina dobrovolnických ekologů, nashromáždila obrovské množství vlasů a skvrnu vysála.

Vlasy v tomto případě skutečně působí jako houba. Zelená hnutí proto žádají, aby na tankerech vždy bylo po roce dostatek vlasů a případné defekty se mohly okamžitě odčinit.

Sojová omáčka z vlasů

Když najdete v jídle vlas, pravděpodobně vás to znechutí. Ale představte si, že zkonzumujete jídlo, které je vyrobené z vlasů. Takový případ se skutečně objevil. Jedna čínská společnost nabízela „zaručeně bio“ sojovou omáčku, která navíc byla levnější než ostatní podobné produkty v regálech.

Průzkum ale ukázal, že namísto použití aminokyselin ze sóji byly využity aminokyseliny z lidských vlasů. Ty prý byly za levno vykupovány od holičů.

Bradky byly zdaňovány
Petr Veliký byl jedním z nejdůležitějších panovníků carského Ruska. V sedmnáctém století se rozhodl, že je třeba obrovskou říši „westernizovat“, tedy přiblížit západním poměrům. Proto svým poddaným zakázal nosit bradky a sám šel příkazem. Brzy měly jedinou výjimku kněží.

Kdo si bradku odmítl oholit, musel zaplatit nemalou daň. Podobný zákon uvedl v platnost i Jindřich VIII. v Anglii, který ho ale posléze sám zrušil tím, když si bradku nechal narůst.

Zrzci jsou mimozemšťané
Takováto konspirační teorie skutečně existuje a těší se překvapivému zájmu. Jako jedno z oprávněné své existence uvádí například, že není možné, aby tolik panovníků bylo zrzavých, když jsou zrzci a zrzky ve společnosti zastoupeni mnohem menším procentem.

Rudovlasí mají navíc částečně skutečně odlišnou fyziognomii. Například zrzky více krvácí, kvůli čemuž jsou pro ně při porodu připravena speciální opatření. Navíc mají na hlavě prokazatelně méně vlasů než blondýny (poměr 90 000 ku 140 000).

Vlasy jako šperky
Ve viktoriánské éře se lidské vlasy zcela běžně používaly jako ozdoby či šperky. Vlasy za tímto účelem povětšinou pocházely od zesnulých, na které mělo být vzpomínáno.

Fotografie tehdy neexistovaly, tak bylo třeba se spokojit s babiččinými šedivými vlasy a pokusit se z nich udělat něco hezkého.

Tento zvyk však přerostl v populární módu a na některých obskurních webových stránkách si ještě dnes můžete objednat šperky vyrobené ze zaručeně starobylých vlasů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 145