Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Husté fotky celebrit od Stevena Kleina

Fotograf Steven Klein je jedním z nejúspěšnějších současných módních fotografů. Když v roce 2006 podruhé fotil s popovou hvězdou Madonnou sérií fotografií nazvaných „Madonna znovu v sedle“, netušil, že může být jejím hřebcem.

Podle Daily Mailu spolu Madonna a světoznámý fotograf randí. Novináři je během tohoto měsíce vyfotili před exkluzivní restaurací Waverly Inn v New Yorku. Zpěvačka vypadala spokojeně a na svého bývalého manžela, filmového režiséra Guye Ritchieho, nejspíš už ani trochu nemyslela.

magazin.cz

Tihle dva spolu fotili už nespočetněkrát, ale to byla Madonna před objektivem a on za ním. Nyní se oba ocitli na jedné a téže straně.

Ale zpět ke Kleinově práci. Nikdy příliš nebral v potaz obecná pravidla při portrétování celebrit. I největší světové hvězdy jakoby byly ve službách jeho umění, místo aby fotografie propagovaly je samotné. Byl schopen přesvědčit a naaranžovat proslulé celebrity do velmi privátních a erotických póz.

"Je také zajímavé, že čím méně se Klein stará o módu, tím více je oslavován jako módní fotograf," podotkl v komentáři pro New York Magazine Simon Dumenco. Samotná Madonna nepovažuje Kleina za módní fotografa, ale umělce. On sám to popírá. "To, co dělám, nepovažuji za umění. A nikdy nebudu."

Jak nafotil Madonnu
Madonnu fotí Klein celá léta v nejrůznějších pozicích. Jedna série fotek s názvem „Madonna znovu v sedle“ měla naznačit, že po kariérním výpadku se nestárnoucí zpěvačka touží znovu prosadit. A Klein si focení vychutnal a nafotil opravdu zajímavé a celkem odvážné fotografie. Je v nich agrese, nahota i krása. Tyhle fotky jsou prostě nezaměnitelné.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

"Lidé o mých fotkách často říkají, že jsou temnější než kterékoliv jiné módní fotky. Ale já si myslím, že je to jen jejich výklad než můj záměr. Je těžké rozpoznat, co je temné a co vnáší do věcí světlo. Pro mě jsou temné věci naprosto normální. Ve své práci se snažím dívat se spíš pod povrch věcí, protože tam je jediné místo, kde můžete najít to nejzajímavější.“

magazin.cz

V další sérii fotek „Nespoutaná Madonna“ Klein vyfotil oblíbenou popstar vedle hořících svatebních šatů, s maskou přes obličej či s nohou za krkem. Proto tohohle fotografa prostě hvězdy udělají kde co. Vědí totiž, že ty fotky budou stát za to. Nebo minimálně vzbudí pořádný rozruch...

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

I kdyby ale nerandil s Madonnou, bude se o něj zajímat celý svět. Fotí jinak než ostatní. Nebojí se temnoty, strachu, hrůzy, děsu, různých sexuálních úchylek, fantazií, sado-maso praktik, přesto jsou ale jeho fotky něžné a nenásilně vypovídají o nás všech.

Vědí to i slavní celého světa, a tak se od něj rádi nechávají fotit. Takto například Steven Klein nafotil Angelinu a Brada pro magazín W, nikdo jiný si na podobné snímky netroufl.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Rodinná idylka, že? Focení s Kleinem je spíše zachycování hereckých etud, což musí být náročné. Pro film Klub rváčů si nechal Brad udělat fotografie také od Kleina.

magazin.cz

Rodinné fotky Jolie a Pitta nemá jen tak někdo, Steven Klein je u nich ale jako doma. Fotky ala šedesátá léta jsou prostě super.

magazin.cz
magazin.cz

Angelina, Brad a Madonna ale nejsou zdaleka jedinými, které Steven Klein vyfotil jako nikdo jiný. Známé jsou i fotky další populární dvojice - Davida Beckhama a jeho manželky Victorie. Tyhle snímky rozhodně nenudí...

magazin.cz

magazin.cz

Klein se dívá na svět jinýma očima a jeho snímky jsou jakoby ze dvou světů - ze světa snění a ze skutečnosti. Sny a fantazie, zlo a dobro, krása a hrůza v krystalické podobě, to všechno tu najdete.

Bojuje proti puritánům tím, že odhaluje, čím vším lidé žijí, i když se to většinové společnosti nemusí líbit. Při jeho focení si lidé připadají jako herci, nestačí grimasa, na to, aby tyhle fotky byly tak dobré, musí objekt cítit strach, hrůzu, husí kůži, teror. Dívá se a zachycuje opravdovost, a to i temné stránky populárních osobností. A ty mu na to klidně kývnou...

magazin.cz

Steven Klein se narodil v USA v roce 1962, žije a pracuje v New Yorku. Kromě celebrit, jako jsou Madonna, Beckhamovi, Angelina Jolie s Bradem Pittem apod. fotil také reklamní kampaně pro módní značky Calvin Klein, D&G, McQueen a Nike, pro americký a francouzský Vogue, i-D, Numéro, W a Arena

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 628