Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Had zabiják. Velký jako autobus

Tak tohle je opravdový macek, dokonalý zabiják mezi hady. Dlouhý jako autobus, těžký jako obyčejné auto a schopný spořádat zvíře o velikosti krávy.

Naprosto největší
Jmenuje se Titanoboa, měří téměř čtrnáct metrů a přežívá na dietě z krokodýlů či obřích želv. Respektive přežíval. Ostatky tohoto monstra totiž nedávno objevil jistý výzkumný tým.

Vážil 1,25 tuny a plazil se jihoamerickými deštnými pralesy před zhruba šedesáti milióny lety. Od oka je to jen pět milionů let poté, co zmizeli dinosauři.

Jeho kostra byla objevena v kolumbijském uhelném dole, když se tu vědci pídili po nejrůznějších fosíliích. Takový úlovek ale rozhodně nečekali.

Vždyť tenhle had je větší než Anakonda ve stejnojmenném snímku s Jennifer Lopez. A to už byl pořádný plaz!

Jen tak pro zajímavost, šířka těla tohoto hada byla tak enormní, že by jen těžko prolezl běžnými dveřmi. Leda by se promáčkl. Na výšku by člověku sahal zhruba nad pas.

Teplo mu svědčilo
Ukazuje se, že před onou dlouhou dobu bylo na zemi pravděpodobně tepleji. V daném regionu asi o deset procent. Těla hadů jsou totiž limitována okolní teplotou. Ti největší žijí na nejteplejších místech Země.

A právě deštné pralesy byly před šedesáti milióny let pravděpodobně nejteplejším a nejvlhčím místem na světě. Vzhledem k tomu, že i dnes je v nich těžko k vydržení, je to pro člověka opravdu nepříjemná představa. Obzvlášť když kolem lezla taková monstra.

Dost možná bylo více podobně velkých druhů. Ale vědci se domnívají, že ostatky většího hada jen tak nenajdou.

Podle Guinessovy knihy rekordů byl dosud nejdelším hadem kousek měřící deset metrů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 449