Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dítě se otrávilo matčiným mlékem

Když Natasha Clark poprvé uchopila své miminko do náruče, překypovala pýchou. Ava vypadala nejen zdravě, ale prostě rozkošně.

Ostatně není divu, narodila se někdejší playmate Vogue, která navíc udělala kariéru jako zpěvačka.

Žádné komplikace
„Byla prostě nádherná,“ říká Natasha. Její těhotenství probíhalo naprosto v pořádku a při porodu se nevyskytly žádné komplikace. Maminka byla se svou dcerou domů puštěna již po jednom dni.

To celé se ale mělo zvrtnout. Idylka se proměnila v hororový příběh jako lusknutím prstu. Ava se totiž narodila se vzácnou poruchou, kvůli které její tělo nemohlo produkovat enzym štěpící bílkoviny.

V děloze to za ní udělala třiatřicetiletá maminka, ale jakmile byla Ava odkázána na své vlastní schopnosti, došlo ke katastrofě. Nebyla schopná štěpit žádné proteiny, a proto pro ni bylo jedovaté téměř vše – matčino mléko především.

Rapidní zhoršení
Kvůli tomu v Avině těle začaly vznikat toxické látky. Třetí den už nechtěla přijímat mléko, na což porodní asistentka Natashe řekla, že je to vcelku normální.

Ovšem mateřský instinkt matce nedal, a tak s manželem uháněli do nemocnice. Zde už s nimi po prvotních vyšetřeních všichni komunikovali s vážnou tváří.

Stav Avy se i pod lékařskou péči rapidně zhoršoval z hodiny na hodinu. Když se Natasha zeptala doktora: „Myslíte, že zemře?“, opáčil: „Doufal jsem, že se mě na to nezeptáte.“ Bylo zle...

Zdravotnictví selhalo

Byl tu způsob, jak dítě zachránit. Šlo o to získat lék, který by snížil hladinu toxických látek v těle. Jenže v nemocnici nebyl a ani pokusy sehnat ho v okolních špitálech se nesetkaly s úspěchem.

Britské zdravotnictví tak několikrát fatálně selhalo. Neprovedlo patřičné testy po porodu a nemělo na příslušných místech lék. S ním by bylo možné Avu pravděpodobně zachránit.

Takhle ji ale přestal fungovat mozek. Zbývalo jí pár hodin života. Rodiče se je s ní rozhodli strávit, aniž by ji napojili na přístroj. Udělali si několik fotek, vzali pramínek vlasů a zažili poslední šťastný pohled svého „dokonalého“ dítěte. Po něm už přišla jenom smrt.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 392