Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Facebook / foto: Shutterstock

Facebook kazí děti. Jsou prý povrchní

Aktuální fenomén sociálních sítí vyjevuje v poslední době celou řadu možných rizik. Stále více se mluví o přílišném exhibicionismu lidí na svých profilech, což by mohlo do budoucna vést k nepříjemným důsledkům.

Nepříjemná zjištění
Teď se navíc objevily varovné hlasy, že sociální sítě jako Facebook, MySpace či Bebo ovlivňují charakter, mentalitu i identitu lidí, zejména potom dětí.

Na nejrůznější hrozby zásahů do mysli upozornila anglická profesorka Lady Greenfield, která si není jistá, zda úřady zcela prozkoumaly všechny možné dopady na fungování společnosti, které tyto sociální sítě mají. Domnívá se totiž, že by měly podléhat jisté regulaci.

Profesorka žádá, aby se ministři podívali na závěry její studie, která se týká zmíněných sítí, ale třeba i stále oblíbenějšího Twitteru. Greenfield došla k tomu, že časté používání těchto sítí vede k poruchám soustředění, vratkému pocitu vlastní identity postavenému na virtuálních zážitcích, honbě za senzacemi či neschopnosti soucítit s ostatními.

To jsou velmi závažná obvinění. Profesorka je zakládá na svých výzkumech, které jsou zaměřeny především na mladistvé.

Teď a tady!
Tvrdí, že když je někdo od dětství vystaven tak nepřirozeně rychlým změnám či budování vztahů, jako je třeba přátelství, či tak dynamickým reakcím, jak se to děje na sociálních sítích, začne uvažovat útržkovitě a považovat to za normální.

Profesorka varuje také před vlivem pocitu, že všechno se děje teď a tady. Lidé uvyklí životu na sociálních sítích naprosto nedomýšlí věci do důsledků.

Na komunitních sítích lidé sice zahánějí touhu po socializaci, a to poměrně úspěšně, na druhou stranu je vše kusé. Ve vztazích se nejde do hloubky, lidé o sobě vědí ve skutečnosti jen málo a nic na tom nezmění ani to, že ví, kde se zrovna nachází nebo co dělá někdo, koho ani neznají.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 482