Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Operace / foto: shutterstock

Když musíte na transplantaci obličeje

Je to jen pár týdnů zpět, co americké městečko Stamford v Connecticutu postihla velká tragédie.

Týká se jednoho z místních, který svému kamarádovi pomáhal odchytávat zaběhlého šimpanze. Zvíře se ale vyděsilo a dostalo záchvat, v jehož průběhu muži způsobilo zásadní zranění – takřka celá jeho tvář byla pryč!

Takřka normální život
Šimpanz byl okamžitě utracen, ale muž má stále šanci na slušný život. Dříve by to možné nebylo, ale dnes už zná medicína transplantace celých obličejů.

Skutečně, velmi komplikovaným zákrokem je možné zachránit část nebo dokonce celý obličej, který utrpěl nějaké zranění, byl popálen, případně se již narodil s deformacemi.

Existuje hned několik způsobů, jak transplantaci provést. V roce 1994 se přihodil velmi kuriózní případ, kdy člověk přišel o takřka celý obličej při neobratné manipulaci s mlátičkou obilí. Jeho příbuzní však zachovali chladnou hlavu, tvář vzali do pytlíku a s dotyčným spěchali k doktorovi. Ten dokázal tvář napojit zpět a tento jedinec byl tak prvním, kdo podstoupil transplantaci tváře, v zásadě tím nejjednodušším možným způsobem.

Stále více se prosazuje také částečná transplantace, která byla poprvé provedena relativně nedávno – v roce 2005 – a to ženě, kterou pokousal její pes. Lékaři na základě zachovalých částí obličeje rekonstruovali zbytek. Operace trvala zhruba patnáct hodin.

Úspěch není zaručen
Vůbec nejtěžší a nejvzácnější je transplantace celého obličeje. Dosud byla provedena jen několikrát. Není divu, v takových případech je nutné zrekonstruovat celou pacientovu tvář v podstatě z ničeho.

Přestože už v současnosti není transplantace tváří žádnou ojedinělostí, stále se jedná o nesmírně náročné procedury, u nichž navíc není jistý dlouhodobý úspěch. Pacient musí až do konce života brát léky podporující imunitu. Taková zátěž navíc není dobrá na ledviny a může způsobit řadu infekcí, případně dokonce rakovinu.

Na druhou stranu, se stále větším množstvím takových operací se zvyšuje jejich kvalita, lékaři se v tomto směru perfekcionalizují a možná není daleko doba, kdy si na sebe bohatí ve stáří budou plácat mladé obličeje.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 138