Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skončil v base / foto: sxc.hu

Soud s Fritzlem. Jaký trest pro monstrum?

V Rakousku začal dlouho očekávaný soudní proces s Josefem Fritzlem, který dlouhá léta věznil dceru ve sklepě svého domu a tam ji znovu a znovu znásilňoval. Měl s ní několik dětí. Nyní se hájí tím, že byl sám jako dítě zneužívá

Třiasedmdesátiletý Rakušan je obžalován z incestu, znásilnění a vraždy. Zatímco znásilnění Fritzl připouští, vraždu odmítá. Žaloba však na obvinění z vraždy trvá, neboť Fritzl nepomohl jednomu z dětí, které měl se svou dcerou, a to posléze zemřelo.

 
Ukrytý za šanon

K soudu dorazil Fritzl již ráno, obličej ukryl za desky šanonu. Tak setrval ještě pár minut po započetí procesu, odmítal odpovídat na dotazy novinářů. K samotnému soudu už ale promluvil. Vypovídal o svém životě.

 

„Nikdy jsem neměl dobrý vztah s matkou. Zakazovala mi mít nějaké kamarády. Nikdy mi nedala dostatek volnosti, až do dvanácti,“ citoval zajíkajícího se Fritzla deník Daily Mail.

 

Rakouský penzista, jehož hrůzný čin byl odhalen loni, prohlásil, že měl problematické dětství a nějaký čas také strávil v dětském domově. Ani to však není vysvětlením pro to, co své dceři dělal. Podle státní zástupkyně Christiane Burkheiser s uvězněnou dcerou dokonce několik prvních let vůbec nemluvil. „Používal ji jako svůj majetek,“ uvedla žalobkyně.

 
Bez vody, sprchy, topení... a denního světla

Dále doplnila, že v prvních třech letech uvěznění neměla Elizabeth k dispozici ani teplou vodu, sprchu či topení. Krutý Fritzl také jednou potrestal mladou ženu vypnutím elektřiny v jejím vězení a pro první část jejího věznění ji vyhradil miniaturní místnost bez příslušenství.

 

„To nejhorší bylo… že neměla přístup k dennímu světlu,“ uvedla Burkheiser s tím, že v místnosti bylo navíc neuvěřitelně dusno a vlhko, byla zatuchlá a plesnivá, vzduch v ní nestál za nic. Mezi nejhorší věci podle žalobkyně patřil fakt, že Elisabeth nikdy netušila, kdy „se (Fritzl) vrátí a znásilní ji před očima dětí“.

 

Obhájce Rudolf Mayer apeloval na porotu, aby byla co nejvíce objektivní. Vylíčil Fritzla jako člověka, který „není žádným monstrem“, uvedl, že jeho klient na Vánoce nosil dolů dceři vánoční stromek. „Kdyby to byl jen sexuální násilník, kdyby ho hnal jen chtíč, nikdy by si neponechal děti, které zplodili. Nikdy by se o ně nestaral,“ doplnil obhájce.

 
Dbal o blaho svých dětí?

Mayer také označil obvinění ze zotročení za nepřesné. Žádá prý pro Fritzla jen spravedlivý proces, což je po informacích v médiích o činech jeho klienta téměř nemožné. Přesto podle něj projevil Fritzl zájem o blaho svých dětí, když některé z nich vyvedl ze sklepa a svou těžce nemocnou dceru Kerstin odvezl do nemocnice.

 

Ovšem dříve nepomohl, v roce 1996 jedno z jeho dětí bez pomoci zemřelo. Tělo pak obžalovaný spálil v kamnech rodinného domu. Žaloba věří, že s lékařskou pomocí by dítě mohlo přežít. Fritzl zplodil s dcerou Elisabeth celkem sedm dětí. V podzemí rodinného domu ji držel neuvěřitelných 24 let, během kterých ji více než 3000krát znásilnil.

 

Dnes se poprvé objevil na veřejnosti od svého zatčení v dubnu loňského roku. Soudní síň byla podle informací Daily Mailu obklopena houfy těžce ozbrojených policistů, kteří střežili Fritzlovo bezpečí vzhledem k množství smrtelných výhrůžek, jež mu byly adresovány.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 240