Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Daily Mail

Podívejte! Nemocnice pro orangutaní miminka

Podívejte se na fotografie z první nemocnice pro maličké orangutany, která se nachází v Malajsii.

Na sobě mají jen plenkové kalhotky a na obličeji zoufalý výraz. Maličká miminka sledují přes mříže svých postýlek horečnou aktivitu lidí kolem. Jen několik kroků od nich sestry některá z nich krmí, zatímco jiné připravují koupel. Na vedlejším stolku leží teploměr, přístroj na měření tlaku a lahvičky s léky.

Scéna typická pro jakékoli dětské nemocniční oddělení, jejichž personál zasvětil svůj život záchraně maličkých pacientů. Až na to, že tyhle děti nejsou lidské, jde o miminka orangutanů.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Nemocnice umístěná v srdci malajské džungle je velmi zvláštní zařízení. Všichni pacienti patří k ohroženému druhu orangutanů Pongo Pygmaeus žijících na Borneu. Kdyby v roce 2004 nebyla zřízena tato nemocníce, druh by byl pravděpodobně vyhynul.

Většinu z 23 orangutaních mláďat jejich matky zavrhly a odložily. Bez jejich mléka by trpěla podvýživou, nebo zemřela.

V nemocnici mají úplně stejnou péči jako lidská mláďata. Každé dvě hodiny jsou krmeni z lahve, jejich životní funkce jako krevní tlak, hladiny kyslíku v krvi nebo puls jsou monitorovány. Spí v dětských postýlkách, kde nechybí prostěradla a polštáře. V inkubátorech leží orangutánci, kteří mají příliš nízkou tělesnou teplotu.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Každé ráno je vykoupou v antiseptické lázni a zváží je. Sledují je i veterináři, aby se ujistili, zda spí potřebných 15-22 hodiny denně.

Desetiměsíční April odložila její matka, zatímco tříměsíční June-Junior vážil po narození jen něco přes kilo a měl vážné respirační problémy. Pacienti si pochopitelně rádi hrají. Tento rozpustilý páreček nejraději tahá za kabely vedoucí k monitorům kontrolujícím srdce. Až jim bude rok, budou přestěhování do jiného oddělení, kde je personál připraví na život v divočině.

magazin.cz

Podle organizace WWF že na světě žije pouze 3000 exemplářů těchto orangutanů z Bornea. Ale díky tomuto zařízení by druh mohl přežít. June-Junior a April se narodili v přírodním parku v Malajsii. Jsou zatím posledními, kteří prošli dveřmi nemocnice.

Doktor Sabapathy říká: „Naším cílem je v následujících letech vrátit našich 23 mláďat do divočiny Bornea. Přesné místo pochopitelně tajíme. Je to otázka přežití druhu.“

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 437