Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Zmrazení po smrti. Na splátky!

Stále více lidí se nechává zmrazit v touze zažít budoucnost. Zní to jako to nejbéčkovější science-fiction, ale kupodivu je to realita.

Stále více lidí se v západním světě se chce nechat posmrtně zmrazit, doufajíc v to, že se někdy v budoucnu podaří vynalézt prostředek na vzkříšení. Pak by si mohli užívat i vzdálenou budoucnost.

Běžná záležitost
Představa je to samozřejmě lákavá, a tak jí využívá už několik specializovaných společností, které si na ní postavili živnost. Například ve Velké Británii nabízí posmrtné zmrazení za poplatek deset liber, tedy asi tři sta korun, měsíčně.

„Nikdy jsem neviděla nikoho tak dlouho se smát,“ vypráví Adele Cosgrowe Bray o přesvědčování jejího manžela o svém snu – nechat se zmrazit. „Trvalo dalších patnáct minut, než jsem ho přesvědčila, že to myslím vážně.“

„Řekla jsem Richardovi, že bych chtěla být po smrti zmrazená, abych měla šanci být přivedena zpět k životu někdy v budoucnosti,“ zasvěcuje Adele do svých plánů veřejnost.

A není sama. Podobnou touhou mají tisíce lidí po celém světě. A obor kryoniky se neustále utěšeně rozrůstá. Jak už to s podobnými nápady bývá zvykem, prvotní impuls dali Američané, kteří si první centrum pro zmrazené lidi postavili už v sedmdesátých letech minulého století.

Od té doby se počet „předplatitelů“ míst zmnohonásobil a rozrůstá se dále, zejména pak do vyspělého světa. Tam mají lidé prakticky všechny své potřeby dostatečně uspokojené, a tak se zabývají myšlenkami, jak vyzrát nad smrtí. Což se mimochodem ještě nikomu nepovedlo.

Není to drahé
Velký boom zažívá kryonika právě v Británii. Mezi budoucími obyvateli mrazících boxů pro lidi je také obávaný kritik začínajících hudebních talentů v anglické verzi SuperStar – Simon Cowell.

Ten si to může dovolit, řeknete si možná. Jenže ani v této oblasti, kdysi vyhrazené těm nejbohatším z nejbohatších, už nejsou tak striktní ekonomické limity. Zmrazování propadá stále více lidí ze střední třídy.

Příslušné společnosti vám nastaví jakýsi splátkový kalendář pro budoucí službu. Například v úvodu zmíněná Adele platí právě jen tři sta korun měsíčně. „Je to levnější než pizza,“ poznamenává.

Kryonice zjevně nestojí v cestě ani finanční krize. A až poleví, dá se očekávat o její služby skutečně obrovský zájem. Zda to k něčemu bude? To vám dnes s jistotou nikdo neřekne.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 120