Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Zabijácká SMS řádí v Egyptě

Neuvěřitelný strach vládne v jedné z vyspělejších afrických zemí – Egyptě. Místní lidé se obávají jisté textové zprávy, která má adresátovi po obdržení přivodit strašlivou smrt.

Pravda nebo fikce?
Zdá se vám to přitažené za vlasy? Může být, ovšem vězte, že v Egyptě patří mobilní telefon k těm největším výdobytkům moderního životního stylu. Spousta jeho vlastníků netuší, jak funguje a vlivem nejrůznějších povídaček má za to, že v tom mají prsty mágové.

Ovšem povídačce o zabijácké SMS věří opravdu široké kruhy. Legenda se šíří po celé zemi a mnozí lidé už raději mobily přestaly úplně používat. Velký díl viny na tom mají také místní média, tedy pokud jde o fámu a skutečně tu zabijácká SMS neřádí.

„Zemřel zvracejíc krev a s prodělanou mrtvicí, poté, co obdržel a přečetl si zprávu z neznámého čísla,“ píše se v novinách Egyptian Gazette, které patří k nejčtenějším v zemi. Číslo mělo začínat symbolem + a končit číslem 111.

Kombinace čísel a znaků
Jedna z tiskových agentur dokonce citovala bezpečnostního experta, který podobné riziko potvrdil. Nejprve prý přijde bolení hlavy, poté další projevy umírání a nakonec samotná smrt.

Oficiální vyjádření ministerstva zdravotnictví zní v uklidňujícím smyslu – prý nebyly zaznamenány žádné případy s podobnými symptomy. „Tato vyjádření a fámy odporují jakýmkoliv vědeckým faktům,“ stojí v prohlášení. Ale, co když tu jde o víc než o vědu?

Jak by ale k smrti přečtením zprávy mohlo dojít? Podle spekulací jde o zvláštní kombinaci čísel a znaků, která vytvoří jakýsi zkrat v mozku, což dotyčného zabije.

Hoax
Egyptská vláda se všemi možnými způsoby snaží veřejnost uklidňovat. Už prý vyšetřuje trojici mužů podezřelých z rozšiřování této fámy.

Nebylo by to poprvé, co se podařilo mezi lidi vnést nesmyslnou povídačku. Obzvlášť na mobilech jsou populární takzvané hoaxy, tedy pravděpodobně působící fámy, které mají lidi dotlačit k určité aktivitě.

Samozřejmě záleží na kontextu země, jak moc velkou fámu si můžete dovolit. U nás by něco podobného jako v Egyptě nezabralo, a tak se tu šíří zvěsti o nejrůznějších mobilních virech nebo číslech, které vám něco přinesou, když na ně zavoláte.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 221