Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Šminky zachraňují život. Takhle!

Proces líčení a šminkování žen je pro muže méně trpělivé muže očistcem.

Při čekání na své partnerky patlající na sebe v koupelně všechno možné, aby zahladili vrásky či nedokonalosti, je mnohdy dovádí až k zuřivosti.

Rtěnkou k lepší koordinaci
Měli by ale vědět, že pokud ženě čas na nalíčení nedopřejí, vystavují ji značnému riziku. Vědci totiž našli spojitost mezi rtěnkou a dalšími šminkami na ženině tváři a její schopností koordinace a balancování.

Objev je důležitý zejména pro starší ženy, zhruba nad pětašedesát let. Pokud ty nemají dobrou vyváženost a koordinaci těla, mohou snadno upadnout, ještě snadněji si něco zlomit a zbytek života strávit na nemocničním lůžku, jelikož jim zlomenina v takovém věku pravděpodobně nesroste tak, jak má.

Ženy, které si například zlomí pánevní kost, mají v tomto věku dvacetiprocentní šanci, že do roka zemřou.

Cítí se lépe
Spojitost mezi líčením a tělesnou koordinací je zdánlivě nesmyslná. U žen ale zkrátka funguje. Bylo to prokázáno na poměrně velkém vzorku, jenž byl sledován senzory. Samozřejmě šlo o rozdíl mezi nenalíčenými a nalíčenými ženami.

Ukázalo se, že ty nalíčené mají své tělo z nějakého důvodu drží mnohem lépe než ty nenalíčené. Vykázaly jistější pohyby, lepší koordinaci ve složitějších situacích atd.

Podle vědců se nalíčené ženy zkrátka cítí lépe a jsou si jistější. Nepřemýšlí tolik nad tím, zda náhodou nevypadají špatně a podvědomě se více věnují koordinaci těla. Tím pádem je tu menší riziko nějaké havárie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 285