Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vychytávka, s níž se na slunci nespálíte

Tahle věcička se náruživým milovníkům sluníčka a dozlatava zbarvené kůže rozhodně bude hodit.

Až dosud se museli spoléhat na svůj instinkt, který často selhal a výsledkem byl bolavý, zarudlý a nehezký povrch těla, který navíc hrozil zdravotními riziky.

Růžová? Běžte do stínu!
Vědci v Glasgow však nyní přišli se speciálním proužkem, který si přilepíte na tělo a jenž vstřebává ultrafialové parsky spolu s vámi. Jakmile se zbarví dorůžova, je to signál, abyste se stáhli do stínu. Jinak vážně hrozí spáleniny.

Proužky budou stát pravděpodobně jen pár korun, takže i když jsou jen na jedno použití, určitě se vyplatí. V přípravě jsou jak samolepkové, tak třeba přívěskové varianty.

Většina lidí stále nedokáže odhadnout, jak moc se sluníčku mohou vystavovat, aby se nespálili. Celá věc je navíc o to zrádnější, že výrazný efekt spálení se na kůži může projevit až za 48 hodin.

Rizika spálení
Spálená kůže je zničená kůže, a taková může vést k velice nepříjemným následkům. Tím nejhorším je potom rakovina kůže.

Proužek se dokáže přizpůsobit pigmentaci dotyčného, takže u světlejších lidí se ozve výrazně rychleji než u tmavých typů.

Aby toho nebylo málo, použití proužku se rozhodně nevylučuje s krémem s ochranným faktorem. Také ten je ale třeba zadat do rovnice.

Poslední testování šikovného proužku by se mělo odehrát toto léto. Pokud vše půjde podle plánu, tak bychom se již příští rok mohli opalovat s větším pocitem bezpečí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 210