Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jaká je nejhezčí fotka z vesmíru? Hlasujte!

Lidstvo bylo vesmírem odnepaměti fascinováno. Málokdo si ale uvědomuje, v jak historické době z tohoto pohledu žije.

V minulých desetiletích lidé ve velkém pronikli do vesmírných dálav a kromě jiného nafotili také spoustu pěkných obrázků.


Spousta z nich je samozřejmě určena pro vědecké účely, ale jsou takové, které nemají jiný důvod existence, než ohromit obyčejné pozemšťany. O správu snímků a nejrůznějších informací kolem nich se stará vědecký tým v rámci NASA Earth Observatory.


Za dobu své desetileté existence tato organizace zveřejnila více jak pět tisíc fotek, jež se dají označit za unikátní.  A nyní dává šanci právě těm obyčejným pozemšťanům, aby svým laickým pohledem tyto fotografie ohodnotili a vybrali z nich tu vůbec nejlepší. Tedy jakousi vesmírnou fotku všech dob.


Jedná se zejména o snímky Země z orbitu. A to takové snímky, které jste dost pravděpodobně ještě neviděli. Člověku se těžko chápe, jak vlastně ta hrouda, na níž žije, vypadá zvenku, a to ještě s přispěním nejrůznějších klimatických či atmosférických jevů.


Hlasovat může opravdu každý, přičemž předchozími koly se odfiltrovaly stovky fotografií. Teď už zbývá jen padesát těch opravdu nejlepších. A z nich vzejde desítka vítězů a samozřejmě i vítěz absolutní.


Hlasovat je možné do 27. dubna, tak buďte u toho.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 514