Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

SMS i volání ze zahraničí mnohem levněji

Dnes, v době bezdrátového internetu, už to přece jen není takový problém, ale ještě před nedávnem se všichni naštvaně ptali, proč mají za komunikaci s příbuznými a známými platit tak nehorázné sumy.

Radikální zlevnění
Telefonní operátoři tu zkrátka využívali určitou exkluzivitu volání a psaní SMS ze zahraničí. Tato exkluzivita ve skutečnosti téměř neexistuje a pro operátory není zase tak velký rozdíl zprostředkovat tuzemský a zahraniční hovor.

Každopádně, zákony tu byly velmi benevolentní, a tak se zkrátka platilo. Za obyčejnou esemesku klidně deset korun a účet za několikaminutové volání byl ještě nepříjemnější.

Europoslanci o regulaci cen mluví už nějakou dobu, ale teprve teď se konečně odhodlali k jejímu schválení. Poměrně překvapivý je také termín, od kdy začnou nové regule platit. Užijeme si jich totiž už o těchto prázdninách. Nové ceny musí být zavedeny nejpozději od července.

A jaké že ceny to jsou? Inu, mnohem příjemnější. Za SMS nesmí být účtováno více jak 11 eurocentů, takže při dnešním kurzu se vejdeme do tří korun.

Vykutálení operátoři
Jedna minuta odchozího hovoru ze zahraničí by měla přijít maximálně na 43 eurocentů, tedy něco mezi jedenácti a dvanácti korunami. Hovor příchozí může být zpoplatněn nejvýše devatenácti eurocenty, tudíž asi pěti korunami.

V roce 2010 pak bude zlevňování pokračovat. Operátoři by také měli být zbaveni výsady účtovat za každou započatou minutu. Nově se bude účtovat po sekundách, s tím, že minimální doba hovoru bude půl minuty.

To se operátorům samozřejmě nelíbí a snaží se nějak ušlé zisky kompenzovat. Činí tak ale nepříliš férově potají a metodami pokoutnými. Například SMS do zahraničí u T-Mobile bude pravděpodobně stát kolem pěti korun. Dosud ve většině paušálů stála korunu, tedy stejně jako v tuzemsku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30