Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Kdo má vši, bude zdravý

Nejnovější výzkum na myších ukázal, že zavšivená zvířata mají klidnější imunitní systém než čisté myšky. Vědci věří, že tyto výsledky by se daly uplatnit i při výzkumu alergií a astmatu u lidí.

Výsledky podporují již dříve zvažovanou "hygienickou hypotézu", podle které je nárůst astmatu a alergií důsledkem našeho velmi čistého životního stylu.

Teorie se zakládá na tom, že pokud není imunitní systém správně nastaven už v dětství, má později větší tendenci přehnaně reagovat na neškodné podněty jako jsou pyl nebo prach.

Bakteriální či virové infekce imunitnímu systému přitom nijak nepomáhají: proto se v poslední době vědci zaměřili na parazity.

U myší to funguje...
Joseph Jackson a jeho tým z University of Nottingham studovali volně žijící myši, nikoliv hygienická, laboratorní zvířata.

"Naše porozumění imunologii savců se z velké části zakládá na testech na hlodavcích, kteří vyrostli ve velmi nepřirozených podmínkách, bez patogenů a stresu," říká Janette Bradleyová, jedna z autorek studie.

Proto vědci vyšli do přírody a nachytali volně žijící myši. Zjistili, že myši, které měly v kožichu běžné vši, měly mnohem vyrovnanější imunní systém, než myši "čisté".

….bude i u lidí?
Vědci pracovali s hypotézou, že imunitní systém savců, tedy i lidí, se vyvíjel v době, kdy byli neustále vystavováni různým parazitům.

"Podobně jako laboratorní myši, lidé v rozvinutých zemích jsou v dnešní době vystavováni zcela jiným typům infekcí, než těm, kterým byli vystaveni jejich předci," tvrdí Joseph Jackson. "Je možné, že dysfunkce imunitního systému, které v dnešní době pozorujeme, plynou z toho, že naše tělo se vyvinulo tak, aby se vyrovnalo s jinými podmínkami, než jsou ty, v nichž dnes žijeme," dodává.

Jak uvádí agentura Reuters, lidské vši jsou zvláštní druh, odlišný od toho, který napadá jiné savce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 109