Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Mýty a fakta kolem Titanicu

Už je to téměř sto let, kdy se potopila nejznámější loď dvacátého století – slavný Titanic. Nešlo ani o poslední katastrofu tohoto druhu ani o tu nejdůležitější.

Například potopení parníku Louisiana německými ponorkami o tři roky později znamenalo vstup Spojených států amerických do první světové války. Z tohoto pohledu měla jistě větší dopad.

Jenže z Titanicu se stal senzační, dramatický příběh. O jeho významu mluví už skutečnost, že stejnojmenný Cameronův snímek z roku 1998 získal nejen plejádu Oscarů, ale stal se s velkým náskokem i nejúspěšnějším filmem všech dob. Dosud ho nikdo nepřekonal.

Na Titanic se zkrátka nezapomíná. Vyrojila se kolem něj také pěkná řádka mysteriózních legend, ze kterých čerpali průměrní spisovatelé. Pojďme se ale podívat na méně známá fakta.

Více záchranných člunů, než bylo třeba
Katastrofa Titanicu byla často s oblibou připisována na vrub ďábelské loďařské společnosti, která se snažila ušetřit na nižších třídách a nenainstalovala na loď dostatek záchranných člunů. Realita je ale poněkud odlišná. Dobový předpis na tak velkou loď zněl na pouhých 16 záchranných člunů. Titanic měl ještě o čtyři navíc. Chyba tak byla v tehdejších zákonech, které na takovou katastrofu vůbec nebyly připravené.

Titanic nebyl nepotopitelný
V legendách kolem Titanicu se ustálila tradice rčení, že ho všichni považovali za nepotopitelný. Ve skutečnosti ale takto možná mluvili jen pasažéři, když ohromnou loď poprvé spatřili. Nikdo z tvůrců nikdy nedeklaroval, že je tato loď nepotopitelná. Další nepravdou je to, že se Titanic pokoušel o nějaké rychlostní rekordy. Ne, plul pomalu a měl v plánu vyhnout se ledovcům.

Stevardka přežila tři katastrofy
Na palubě Titanicu byla přinejmenším jedna osoba, která už za sebou měla velkou námořní katastrofu. Violet Jessob byla na palubě lodi Olympic, když se tato srazila s parníkem Hawke. Přežila. Poté sloužila i na Titanicu. A opět přežila. Ani to ji neodradilo od nástupu na palubu další lodi. Ta se jmenovala Britannic a potopila se poté, co vplula na minu. Violet znovu přežila a mohla hovořit o tom, že je dítětem štěstěny.

Proplutí ledovcem by Titanic zachránilo
Je pravdou, že posádka Titanicu byla varována jinou lodí, že se v okolí nachází mnoho ledovců. Operátor Jack Philips ale varování nebral vážně. Ale i když Titanic narazil do ledovce, mohl se zachránit. Kdyby jím projel, narušily by se pouze dvě komory, což by lodi umožnilo plout dále. Kapitán Edward Smith ale rozhodl o úhybném manévru, kterým rozbil celkem pět komor a loď se potopila.

Katastrofa byla předpovězena
Čtrnáct let před potopením Titanicu vyšel román americké autorky Morgan Robertsonové. Popisovala v něm katastrofu lodi Titan. Jedná se tedy téměř o shodu jmen. A podobnosti pokračovaly: Titan vyplouval z anglického Southamptonu ve shodný měsíc, narazil do ledovce, na palubě nabylo dostatek záchranných člunů, a tak se i s velkou částí pasažérů a posádky potopil do Atlantiku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 394