Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Mohou za celulitidu bublinky?

Celulitida s pitím bublinkových pramenitých vod nesouvisí, tvrdí trenér kulturistů.

Blíží se letní vedra, kdy nesmíme zapomínat na dostatek tekutin. Co ale pít? Ludvík Pokorný, trenér kulturistiky a odborník na výživu, vysvětluje, jaký je rozdíl mezi neperlivou vodou a vodou s bublinkami. A kdy můžeme sáhnout po minerálce nebo po pramenité vodě.

Voda s "bublinkami" obsahuje kysličník uhličitý. Proto se při pití této vody (pokud máte vyšší procento kysličníku v krvi) snižuje prokrvení svalů. Kysličník při větší fyzické zátěži tedy vadí.
"U některých jedinců může vadit i trávení. Přimlouval bych se za to, aby se větší část denního pitného režimu skládala z neperlivé vody," vysvětluje Ludvík Pokorný.

Celulitida a bublinky? Nesmysl!
Zároveň vyvrací mýty o souvislosti celulitidy a pití bublinkových vod. Voda s bublinkami obsahuje kysličník, který může mimo jiné způsobovat i zažívací problémy. Celulitida s pitím bublinkových pramenitých vod nesouvisí. Vzniká z nedostatku vody, tedy z nedostatečného pitného režimu.

"Když do těla nedodáváme tekutiny, zastaví se vodní metabolismus a v našem těle se zadržuje voda i vše, co vodu obsahuje," vysvětluje Ludvík Pokorný. Právě proto člověk, jenž pije více minerálních bublinkových vod, může mít problémy i v močovém traktu, či na ledvinách.

Pramenitá nebo minerální voda?
"Pramenité přírodní vody určitě doporučuji a to hlavně ty středně mineralizované - tj. 300 mg minerálů na litr. Takto mírně mineralizovaná voda je vhodná jak pro plnění denního pitného režimu, tak i k doplňování tekutin během fyzické zátěže," říká Ludvík Pokorný.

Sám si oblíbil, stejně jako například renomovaná cvičitelka Hanka Kynychová, přírodní pramenitou vodu. "Minerální vody, které obsahují 400 mg a více minerálů na litr, mají spíše léčivý charakter. Jejich konzumaci bych určitě konzultoval s lékařem nebo s nějakým odborníkem na výživu, protože tyto vody jsou určeny hlavně k doplnění mineralogie organismu," dodává Pokorný.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 58